Shell stelt zich bloot aan aansprakelijkheid door rechterlijk bevel om uitstoot terug te dringen negeren: Milieudefensie

Image source - Pexels.com


Shell houdt bewust en opzettelijk geen uitvoering aan de uitspraak van de rechtbank om de CO2-uitstoot te verminderen, aldus Milieudefensie. De milieuorganisatie stuurde maandag een waarschuwingsbrief naar de oliemaatschappij.

“Het oordeel van de rechter is duidelijk en noodzakelijk: Shell moet stoppen met het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering”, zegt campagneleider Nine de Pater van Milieudefensie. “Het bestuur moet zich ervan bewust zijn dat het Shell moedwillig blootstelt aan mogelijke schadeclaims die het bedrijf nooit zou kunnen betalen.”

Vorig jaar mei oordeelde de rechtbank dat Shell in 2030 de uitstoot met 45 procent moet verminderen ten opzichte van 2019. Het bedrijf moest direct beginnen met het verminderen van de uitstoot. Shell besloot in beroep te gaan tegen de uitspraak. De oliemaatschappij noemde het ineffectief om de klimaatverandering aan te pakken door één bedrijf en zijn klanten op te dragen de uitstoot te verminderen.

De Pater zei met vertrouwen uit te kijken naar het beroep tegen Shell. “Het bewijs dat Shell gevaarlijke klimaatverandering bevordert en daarmee mensenlevens bedreigt, stapelt zich pas op sinds het vonnis van vorig jaar”, zei hij. De tijd dringt om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, benadrukt de milieuorganisatie in haar brief aan Shell en haar grootste aandeelhouders.

Milieudefensie stelt dat Shell veel meer investeert in fossiele energie dan in duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Het bedrijf heeft ook geen plannen om de uitstoot in al zijn sectoren te verminderen. De milieuorganisatie riep de bestuurders op de uitspraak van de rechtbank na te leven.

Shell laat in een reactie weten de brief van Milieudefensie te bestuderen. Het bedrijf zei ook dat de rechtbank Shell een ruime beoordelingsvrijheid heeft gegeven over hoe het aan de reductieverplichting voor 2030 kan voldoen. “Onze strategie en de acties die we ondernemen, stellen ons in een goede positie om aan de verplichtingen van de rechtbank te voldoen. Dit omvat het maken van sterke vooruitgang in de richting van de klimaatdoelstellingen, die volgens ons in lijn zijn met de ambitieuze doelstellingen van de VN-overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?