Shell haalt eigen duurzaamheidsdoelen niet: rapport

Image source - Pexels.com


Shell haalt haar emissiedoelstellingen niet, zo blijkt uit een klimaatrapport. Ook de Brits-Nederlandse multinationale olie- en gasmaatschappij liep ver achter in een rechterlijke uitspraak in een zaak van milieuorganisatie Milieudefensie.

Volgens onderzoeksbureau Global Climate Insights neemt de uitstoot tot 2030 toe, in plaats van een door de Nederlandse rechter vastgestelde verplichte reductie van 45 procent.

Shell zei in een reactie dat de conclusies van het onderzoeksbureau “zeer speculatief” zijn. “We hebben altijd gezegd dat de plannen die we nu hebben ons niet naar een netto-nuluitstoot zullen brengen.”

Shells zei te zijner tijd nieuwe plannen te zullen maken. Het bedrijf heeft gezegd dat het zijn uitstoot geleidelijk zal verminderen om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Volgens het onderzoeksrapport lijkt het bedrijf zijn doelstellingen na 2022 niet te kunnen halen.

Shell zei dat ze hun uitstoot met een vijfde willen verminderen, maar noemde geen exacte percentage. Shell zal hun doel met ongeveer drie procent missen, schat Global Climate.

De olie- en gasgroep was van plan zijn olieproductie te verminderen in plaats van gas te winnen. In het rapport staat dat de brandstofemissies met 66 procent zullen toenemen, wat betekent dat de netto-uitstoot van broeikasgassen met 4,4 procent zal stijgen.

Eind mei oordeelde de rechtbank in Den Haag dat het olie- en gasbedrijf verplicht is zijn CO2-uitstoot drastisch te verminderen. De rechters bepaalden dat in 2030 de uitstoot met 45 procent moet zijn verminderd ten opzichte van 2019. Shell gaat in beroep tegen de uitspraak, maar moet de beslissing tot die tijd volgen.

Milieudefensie, die de rechtszaak aanspande, noemde de resultaten van het onderzoek ‘slechter dan verwacht’. “Het is absoluut noodzakelijk dat Shell met een geheel nieuwe strategie komt, een zonder olie en gas”, zegt Milieudefensie-directeur Donald Pols.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?