Shell bouwt enorme biobrandstoffabriek in Rotterdam

Image source - Pexels.com


Shell gaat een van de grootste biobrandstoffabrieken van Europa bouwen op het terrein van de Pernis-olieraffinaderij in Rotterdam. In de fabriek wil de Nederlandse olie- en gasgigant duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel maken uit afval. Dit moet bijdragen aan de plannen van Shell om in 2050 netto nul CO2-uitstoot te hebben, zo maakt Shell donderdag bekend, meldt het Financieele Dagblad.

Shell verwacht dat hernieuwbare diesel uit de nieuwe fabriek 2,8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar zal voorkomen, wat volgens het bedrijf gelijk staat aan het van de Europese wegen halen van meer dan een miljoen auto’s.

De nieuwe fabriek, die miljoenen zal kosten om te bouwen en een totale productiecapaciteit van 820 duizend ton brandstof per jaar zal hebben, zou tegen 2024 operationeel moeten zijn. Het bedrijf is van plan de CO2-uitstoot van het productieproces van de fabriek af te vangen en op te slaan in een lege gasveld onder de Noordzee.

De nieuwe bioraffinaderij gaat koolstofarme brandstoffen produceren uit afval zoals kookvet, dierlijk vet en andere restproducten. Volgens Shell zal meer dan de helft van de totale capaciteit van de raffinaderij worden gebruikt voor duurzame vliegtuigbrandstof. De rest voor hernieuwbare diesel.

“De aankondiging van donderdag is een belangrijk onderdeel van de transformatie van een van onze grootste raffinaderijen tot een energie- en chemiepark”, zegt Huibert Vigeveno, directeur van de Shell-divisie die verantwoordelijk is voor raffinaderijen. Shell wil de komende jaren haar 14 olieraffinaderijen wereldwijd terugbrengen tot vijf grote energie- en chemieparken.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?