Sekswerk is overal legaal, maar bijna alle Nederlandse steden verbieden de praktijk thuis


Hoewel sekswerk sinds 2000 een advocatuur is in Nederland, laten slechts drie van de 352 Nederlandse gemeenten de praktijk thuis toe. Sekswerkers mogen klanten alleen thuis ontvangen in Lelystad, Tilburg en Assen, die hun beleid specifiek hebben versoepeld om het toe te staan, meldt Pointer op basis van eigen onderzoek naar de vergunningsregels van gemeenten.

Sekswerkers hebben een vergunning nodig om thuis te werken. Maar volgens Pointer verbieden bijna alle gemeenten sekswerkers om zelfstandig te werken – er moet altijd een operator bij betrokken zijn – zodat ze geen vergunning kunnen krijgen. Andere zelfstandige professionals zoals kappers, nagelstylisten en masseurs mogen thuis werken. Ook zorgen bestemmingsplannen er vaak voor dat sekswerk op woonlocaties niet is toegestaan.

Dit lokale beleid plaatst sekswerkers in een kwetsbare positie, zegt Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) tegen Pointer. “Ze zullen hun werk blijven doen, maar ze zullen het in het grijze circuit doen. Als ze hulp nodig hebben, durven ze niet naar de autoriteiten te stappen.”

Lees ook:  Grootste deel van het parlement tegen openstelling NS voor meer concurrentie

In Lelystad kunnen sekswerkers zich bijvoorbeeld aanmelden als thuiswerker en hebben ze de mogelijkheid om hun gegevens te delen met hulpverleningsinstanties. Hoewel tot nu toe slechts één sekswerker zich heeft aangemeld bij de gemeente, zegt Lelystad beleidsadviseur Rob de Bie tegen het programma. “Er is veel wantrouwen ontstaan ​​onder sekswerkers, met name de angst dat de politie repressief zal optreden als sekswerkers in de huizen worden aangetroffen. Dat vertrouwen proberen we terug te winnen door veiligheid en hulp te bieden”, aldus De Bie. .

Plaats een reactie