Scholen onder druk gezet om lees- en rekenniveaus te verbeteren

Image source - Pexels.com


Nederlandse scholen moeten binnen twee jaar hun taal- en wiskundelessen verbeteren, evenals lessen in burgerschap. De teruggang in deze klassen moet in ieder geval stoppen, stelt de Onderwijsinspectie in een rapport getiteld De Staat van het Onderwijs. Zweden en Ierland zouden dit kunnen bereiken, dus Nederland moet dat ook kunnen, aldus de organisatie.

De professionaliteit van docenten moet aanzienlijk worden verbeterd. Volgens de inspectie zegt een derde van de scholen dat de vaardigheden van hun leraren te wensen overlaten. De meeste scholen en hogescholen zijn van mening dat professionaliteit eerst moet worden aangepakt. Zo zegt 91 procent van de basisscholen dat meer professionaliteit de wiskundelessen zou helpen verbeteren. Gewapend met meer didactische en vakspecifieke kennis zouden docenten ook meer plezier in hun werk hebben. Dit kan leiden tot een lager ziekteverzuim.

De inspectie wil binnen de Rutte IV-termijn verbeteringen doorvoeren. Voor vmbo-leerlingen is bijvoorbeeld twee jaar de helft van hun hele opleiding, dus druk moet er zijn.

De Inspectie benadrukte dat het onderwijs prioriteit moet geven aan de basisvaardigheden, omdat deze nodig zijn om zich in de samenleving te ontwikkelen en te handhaven. Allerlei andere en nieuwe onderwerpen zijn ook belangrijk, maar die hebben weinig zin als je niet goed genoeg kunt lezen. Meer onderwijstijd zou kunnen helpen bij de gewenste voortgang, aldus de inspectie.

Minister Dennis Wiersma (Onderwijs) zei dat hij een “masterplan zou ontwikkelen om de basis op orde te krijgen, met extra ondersteuning voor docenten.” Leraren krijgen een hoger salaris, minder werkdruk en een “duidelijke opdracht voor het onderwijs”, zei hij. De minister voegde eraan toe dat hij zich realiseert dat “we dit niet van de ene op de andere dag kunnen omkeren, precies waarom we geen tijd te verliezen hebben”.

In Ierland bereikten de basisvaardigheden in 2009 een dieptepunt. Het moment dat tot het algemene publieke bewustzijn doordrong, wordt nog steeds de ‘grote schok’ genoemd. De schok leidde tot een grootschalige verbetercampagne. Ook Zweden zag de basisvaardigheden van leerlingen in 2012 kelderen, maar een gerichte aanpak zorgde in 2015 voor een ommekeer op alle fronten.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?