Scholen die bang zijn om freelancers in te zetten, zelfs met lerarentekort

Image source - Pexels.com


Ondanks de enorme personeelstekorten in het onderwijs weigeren veel scholen zzp’ers in dienst te nemen omdat ze zich zorgen maken over naheffingen en boetes als later blijkt dat de zzp’er als werknemer wordt gezien, meldt BNR. Diverse zzp’ers- en zzp’ersverenigingen noemen dit jammer, omdat het inzetten van zzp’ers zou kunnen voorkomen dat lessen naar huis worden gestuurd omdat er geen docent gevonden kon worden.

Onzekerheid over de wet DBA zorgt volgens voorzitter Cristel van de Ven van de VZN voor deze aarzeling. De wet is bedoeld om duidelijk te maken wanneer er sprake is van een arbeidsverhouding. “Maar de overheid zegt al jaren: de wet is er, maar we gaan hem niet handhaven. Tegelijkertijd weten we dat de handhaving ooit gaat beginnen.” Dus scholen spelen op veilig en werken niet meer met freelancers.

Ook de politiek pleit al jaren voor minder zzp’ers in het onderwijs. Het argument is dat zzp’ers duurder zijn en dus een oneigenlijke besteding van gemeenschapsgeld, aldus BNR.

De VO-raad VO-Raad bevestigt dat het merendeel van de middelbare scholen geen freelancers inschakelt. Scholen geven iemand liever een tijdelijk contract dan ze als zzp’er in dienst te nemen. Naast het risico op fictief dienstverband, maken scholen zich ook zorgen dat leraren hun contract opzeggen en als zzp’er aan de slag gaan, waardoor de continuïteit van het onderwijs in gevaar komt, zegt de VO-Raad tegen de omroep.

Basisscholenraad PO-Raad zegt ‘uit te gaan van het principe dat vast werk zoveel mogelijk wordt gedaan door medewerkers met een vast contract’. Het primair onderwijs is een van de sectoren met het hoogste percentage vaste contracten. “Wij vinden dat scholen terughoudend moeten zijn bij het inzetten van uitzendkrachten, payrollmedewerkers en zzp’ers. Maar in uitzonderlijke gevallen staat het belang van goed onderwijs voor de leerlingen voorop”, aldus de PO-Raad.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?