Schiphol wil dat luchtvaartmaatschappijen vakantievluchten schrappen om chaos te voorkomen

Image source - Pexels.com


Schiphol heeft luchtvaartmaatschappijen donderdag gevraagd om volgende week vluchten te annuleren en geen nieuwe boekingen te doen voor de periode 2 tot en met 8 mei om verdere chaos op de luchthaven te voorkomen. Reisorganisaties zijn woedend dat de luchthaven de meivakantie van duizenden Nederlanders in gevaar brengt ten gunste van transferpassagiers, meldt De Telegraaf.

In de brief aan luchtvaartmaatschappijen laat Schiphol weten geen kortetermijnoplossing te hebben voor de personeelstekorten die deze week voor lange rijen op de luchthaven zorgden. De chaos begon zaterdag toen KLM-grondpersoneel onaangekondigd ging staken. Woensdag moest de luchthaven vanwege drukte de toegang tot terminals beperken. Donderdag stonden passagiers weer uren te wachten op de luchthaven omdat er niet genoeg personeel was om de bagage af te handelen en paspoorten te controleren. Een woordvoerder van Schiphol noemde het een “vervelende” en “zeer uitzonderlijke maatregel” die genomen moet worden om de vakantiedrukte in de hand te houden.

Reisorganisaties zijn woedend. Corendon zei dat het klanten hun vakantie niet zou ontnemen. “We annuleren nul vluchten”, zegt topman Steven van der Heijden tegen De Telegraaf. “Waarom zouden Nederlandse vakantiegangers moeten bloeden voor de transferpassagiers, die bijna 70 procent van het verkeer op Schiphol voor hun rekening nemen?”

Sunweb is afhankelijk van luchtvaartmaatschappijen als Transavia, Vueling en SunExpress en weet niet wat ze gaan doen. Maar de reisorganisatie is woedend. Dat gaat miljoenen kosten, zegt het bedrijf. “Dit is een underperformance van Schiphol en je weet niet wanneer het voorbij is. Als monopolist kun je dit gewoon niet doen”, aldus Sunweb.

TUI zei dat het “niets zou doen om het comfort en het plezier van onze reizigers aan te tasten”. Schiphol moet orde op zaken stellen, zegt TUI-topman Arjan Kers tegen de krant. “We hebben met alle betrokken partijen regelmatig overleg gehad om ieder onze maatregelen te treffen en voor te bereiden. Blijkbaar heeft niet iedereen zijn huiswerk goed gedaan. Deze piekmomenten komen elk jaar voor. Moeten ze daar niet op voorbereid zijn en ze met concrete acties kunnen oplossen? “Natuurlijk is er het probleem van de beperkte beschikbaarheid van medewerkers. Maar daar hebben we allemaal mee te maken.”

Frank Oostdam, CEO van reisbureausvereniging ANVR, verwacht dat deze maatregel van Schiphol voor vele miljoenen euro’s schade in de sector zal zorgen. Iemand zal die schade moeten betalen, en de ANVR zal kijken naar Schiphol en haar aandeelhouders – de Nederlandse overheid. “Dit is echt te gek voor woorden. We dachten dat het niet gekker kon worden, maar hier zijn we dan”, zei hij. “Het zegt veel over het businessmodel van zowel Schiphol als KLM. Het probleem begon zaterdag bij hen, dus laat ze het maar oplossen. Maar in plaats daarvan wordt er alles aan gedaan om de transferpassagiers te sparen.”

KLM zei met Schiphol te gaan praten over hoeveel vluchten het zou kunnen annuleren. Dario Fucci, de voorman van de ondernemingsraad van KLM, wijst de beschuldigingen van de ANVR van de hand. “Schiphol is het probleem, niet het overstapmodel van KLM. Onderhoud van start- en landingsbanen tijdens de piek van de vakantieperiode. Wie heeft dat bedacht?”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?