Schiphol voorspelt zondag nog grotere drukte

Image source - Pexels.com


Schiphol schat in dat het zondag nog drukker wordt dan zaterdag. Het vraagt ​​luchtvaartmaatschappijen om drastischer maatregelen te nemen om het aantal reizigers op de luchthaven te verminderen, waaronder het annuleren van vluchten.

Zaterdag streefde Schiphol naar 3.500 minder reizigers, zondag mikt de luchthaven op 5.800 minder bezoekers. “We zijn er nog niet”, geeft operationeel directeur Patricia Vitalis van Schiphol toe. Ze zei echter dat KLM geen annuleringen meer nodig heeft. De luchtvaartmaatschappij maakte al bekend 47 vluchten voor zaterdag en zondag te annuleren.

Maar andere luchtvaartmaatschappijen die normaal veel mensen op Schiphol vervoeren, kunnen misschien ook andere Europese luchthavens gebruiken, zegt Vitalis. Net als zaterdag worden er op zondag ook enkele vluchten naar Rotterdam The Hague Airport overgezet. Dit geldt voorlopig alleen voor twee vluchten, één van Transavia en één van Corendon.

EasyJet is niet van plan het vluchtschema op Schiphol te wijzigen, zegt een woordvoerder van de budgetmaatschappij zaterdagavond. “Hoewel we niet van plan zijn vluchten van tevoren te annuleren, zijn we met Schiphol in gesprek over andere oplossingen”, zegt hij. Om welke mogelijke oplossingen het gaat, is niet bekend.

Volgens Vitalis maakt Schiphol zich zorgen over de veiligheid van passagiers en personeel in de terminal. Er zijn zoveel mensen dat de beveiliging “helaas” de drukte niet aan kan.

Zondag verwacht ze dat ongeveer 70.000 vertrekkende passagiers door de veiligheidspoortjes zullen gaan, of 10.000 meer dan op zaterdag. Ondertussen zullen alle inkomende en vertrekkende passagiers, inclusief transferpassagiers, deze aantallen nog hoger opdrijven.

“Het was erg druk vanmorgen en er stonden lange rijen bij de incheckbalies”, vertelt Vitalis. “Mensen moesten soms wel twee uur in de rij staan ​​om door de beveiliging te komen.”

Een blik op de vertrekborden leerde dat ook vluchten vertraging hadden opgelopen. Medewerkers van Schiphol probeerden de passagiersstromen zoveel mogelijk in goede banen te leiden en de brandweer deelde water uit aan wachtende reizigers. Tegen het einde van de middag was de ergste drukte echter voorbij.

Vitalis erkent dat de situatie “zeer schrijnend is voor reizigers”. Maar ze sluit niet uit dat Schiphol luchtvaartmaatschappijen dit jaar vaker zal vragen vluchten te annuleren.

Door de uitbraak van het coronavirus kampt de luchthaven met een groot personeelstekort. Mensen verloren hun baan tijdens de pandemie vanwege minder vluchten gedurende bijna twee jaar en niet iedereen is teruggekeerd naar zijn oude baan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?