Schiphol stelt voormalig Eneco-baas Ruud Sondag aan als interim-CEO


Het voormalige hoofd van de Nederlandse energiegigant Eneco, Ruud Sondag, is benoemd tot nieuwe interim-CEO op Schiphol. In november neemt hij het stokje over van Dick Benschop, die onlangs zijn vertrek aankondigde vanwege maandenlange chaos op de luchthaven.

Het is de bedoeling dat Sondag tien maanden blijft, eindigend op 31 augustus. De luchthaven zegt nog op zoek te zijn naar een permanente opvolger van Benschop, maar dat proces zal langer duren. De raad van commissarissen van de luchthaven wilde niet verder zonder een top-CEO om het roer op de luchthaven over te nemen en de raad besloot dat er snel iemand moest worden aangesteld die tijdelijk de dagelijkse leiding op Schiphol op zich kan nemen.

De druk op Benschop om snel af te treden nam sinds april toe. De grootste problemen op de luchthaven begonnen tijdens de schoolvakantie die die maand begon, met lange rijen bij de veiligheidscontroles en veel vliegtuigpassagiers die hun vlucht misten. De situatie hield aan tot in de zomer, waardoor luchtvaartmaatschappijen gedwongen werden vluchten te annuleren, te consolideren of te verplaatsen vanwege de drukte. Schiphol kampt met een tekort aan beveiligers, maar er is ook een nijpend tekort aan personeel bij de bagageafhandeling.

Lees ook:  OMT ontraadt nieuwe Covid-regels voor onderwijs, supermarkten

Het is nu aan Sondag om “snel en grondig” de operationele processen op Schiphol weer op het niveau te brengen dat passagiers en luchtvaartmaatschappijen verwachten. Sondag was eerder CEO van energiebedrijf Eneco en afvalverwerker Van Gansewinkel. Schiphol is van mening dat hij “met zijn kennis en ervaring van complexe en arbeidsintensieve organisaties” de juiste persoon is voor de tijdelijke functie.

FNV-campagneleider Joost van Doesburg zei in een eerste reactie dat Sondag de “juiste man op de juiste plaats” zou kunnen zijn. Maar hij heeft “een hele klus” voor de boeg. “Misschien is het maar goed dat hij interim is, want die hebben vaak wat meer vrijheid. Hij moet herstellen wat er twintig jaar mis is gegaan.” Volgens de vakbondsleider zal Sondag zich vooral moeten richten op het verminderen van de onderlinge concurrentie tussen beveiligings- en afhandelingsbedrijven.

Ook de regering heeft positief gereageerd. “Ik heb er alle vertrouwen in dat Ruud Sondag met zijn uitgebreide bestuurlijke ervaring Schiphol naar rustiger vaarwater kan leiden”, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag. Ook KLM, de grootste gebruiker van de luchthaven, zei uit te kijken naar zijn komst.

Lees ook:  Meer mensen met een gemiddeld inkomen hebben voedselbankhulp nodig

Sondag zegt zelf “extreem gemotiveerd” te zijn om Schiphol weer op de rails te krijgen. “Structurele verbetering is essentieel”, benadrukte hij. Sondag zit nu ook in de Raad van Commissarissen van zowel ProRail als het Rotterdamse havenbedrijf. Hij zal die functies neerleggen, zodat hij zich volledig kan focussen op Schiphol.

Plaats een reactie