Schiphol niet voorbereid op zomerverkeer: FNV

Image source - Pexels.com


Vakbond FNV maakt zich zorgen over de zomer vanwege de drukte op Schiphol dit weekend en afgelopen weekend. FNV-directeur David van de Geer vindt dat Schiphol veel eerder had moeten ingrijpen.

“Dit is pas de meivakantie”, benadrukte Van de Geer. “Er zijn grenzen aan wat je aankunt met het huidige personeelsbestand.”

Van de Geer wees op de enorme werkdruk bij de bagageafhandeling, dat is fysiek zwaar werk, zegt hij. “En er hoeft maar één vliegtuig vertraging op te lopen en je loopt al achter. Dat betekent dat je continu onder tijdsdruk moet werken en niet op adem kunt komen.”

De vakbondsman noemt het een “Olympische prestatie” die het personeel op Schiphol dit weekend liet zien. “Dat geldt niet alleen voor de bagageafhandeling, maar bijvoorbeeld ook voor de medewerkers bij de incheckbalies en de beveiligers bij de security.” Zondag worden maar liefst 70.000 vertrekkende passagiers verwacht en die moeten allemaal door de security gates.

Schiphol greep eerder deze week in door luchtvaartmaatschappijen te verzoeken het aantal passagiers voor dit weekend te verminderen, bijvoorbeeld door vluchten te annuleren. Van de Geer heeft het gevoel dat bedrijven hier maar in beperkte mate op hebben gereageerd. Alleen KLM kwam met een bericht dat tientallen vluchten zijn geannuleerd.

Voor zaterdag was het verzoek om het aantal passagiers met 3.500 terug te brengen. Dit is “bijna” gelukt, meldt Schiphol. Maar voor zondag was het doel om het aantal passagiers met 5.800 terug te brengen. Dit werkte niet.

Van de Geer was daar niet door geschrokken. Hij zei dat elke vlucht minder natuurlijk helpt om een ​​deel van de druk op het personeel te verlichten. Maar over het algemeen is de werkdruk op dit moment sowieso nog erg hoog.

Aan motivatie ontbreekt het het personeel volgens hem niet. Maar Schiphol zou te lang hebben geprofiteerd van de bereidheid van medewerkers om door te spitten. Nu is in de ogen van Van de Geer de grens bereikt. Volgens hem zou een “beetje extra ademruimte” voor de medewerkers kunnen helpen om de komende zomer door te komen. Hij suggereerde extra waardering, een betere beloning en natuurlijk het oplossen van de personeelstekorten.

Afgelopen weekend was het op Schiphol nog erg druk door een spontane staking onder het grondpersoneel van KLM. Dit weekend is er geen staking. Van de Geer heeft de indruk dat het signaal dat de medewerkers vorige week gaven, is ontvangen door de samenleving.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?