Schiphol moet mogelijk vluchten schrappen als de uitstoot van stikstof niet wordt verlaagd: rapport


Schiphol houdt zich niet aan de regels voor overlast en stikstofuitstoot, blijkt uit vertrouwelijk advies aan de overheid. Als de luchthaven een milieuvergunning wil krijgen en hetzelfde aantal vliegbewegingen wil houden, zal het kabinet de stikstofuitstoot elders rond de luchthaven van Amsterdam fors moeten terugdringen, aldus bronnen tegen de NOS en NU.nl.

Schiphol heeft momenteel vergunningen voor 500.000 vliegbewegingen per jaar. Als er niets aan de stikstofuitstoot wordt gedaan, moet die volgens de bronnen teruggebracht worden tot maximaal 400.000 vliegbewegingen per jaar. Dit advies zorgde voor veel onrust in het kabinet, meldt de NOS. De Tweede Kamer is geïnformeerd over het vertrouwelijke rapport en het kabinet bespreekt het vrijdag.

Het kabinet kan verschillende maatregelen nemen om de stikstofuitstoot rond Schiphol terug te dringen zodat de luchthaven haar milieuvergunning kan krijgen. Het kabinet kan bijvoorbeeld boerderijen in de omgeving uitkopen of de snelheidslimiet op de wegen rond de luchthaven verlagen. Schiphol kan zelf ook maatregelen nemen, zoals vliegen op schonere brandstof en elektrisch taxiën.

Lees ook:  Personeelstekorten drijven de lonen op, de gemiddelde stijging in juli bedroeg 2,3%

Of met deze maatregelen de stikstofuitstoot voldoende zal verminderen om Schiphol haar 500.000 vliegbewegingen per jaar te laten behouden, valt nog te bezien. “Er moet nogal wat” stikstofruimte worden gecreëerd, aldus de bronnen.

Plaats een reactie