Schiphol, KLM negeerde gezondheidsrisico’s voor baanwerkers al 15 jaar: rapport

Image source - Pexels.com


Schiphol en KLM negeerden waarschuwingen van arbodiensten over verhoogde gezondheidsrisico’s voor baanpersoneel al zo’n 15 jaar, blijkt uit onderzoeksprogramma Zembla. De Nederlandse luchthaven en luchtvaartmaatschappij kregen in 2007 te horen dat baanwerkers en ander personeel dat dagelijks in de uitlaatgassen van vliegtuigen werkt, een verhoogd risico lopen op hartaandoeningen en longkanker, meldt het programma op basis van vertrouwelijke rapporten.

Arbodiensten adviseerden KLM en Schiphol om de blootstelling van medewerkers aan schadelijke uitlaatgassen “zoveel mogelijk” te beperken. Maar dat gebeurde niet, meldt Zembla. Dagelijks werken zo’n 20.000 medewerkers aan de start- en landingsbanen en het platform van Schiphol. Medewerkers vertelden het programma dat ze de hele dag de dampen van stationair draaiende en taxiënde vliegtuigen inademen.

In de rapporten in het bezit van Zembla wezen de gezondheids- en veiligheidsexperts erop dat de ultrafijne deeltjes in de uitlaatgassen van vliegtuigen kankerverwekkende stoffen bevatten die ook de hartfunctie kunnen beschadigen. Anonieme medewerkers vertelden het programma dat opvallend veel van hun collega’s kanker kregen. “Allemaal voordat ze de pensioengerechtigde leeftijd bereikten.”

Vakbond FNV is woedend. “We zien dat onze leden door hun werk eerder ziek worden en eerder overlijden”, zegt een woordvoerder tegen Zembla. “Die schade moet vergoed worden.”

In een reactie laat Schiphol aan Zembla weten dat zij en de luchtvaartsector gaan onderzoeken hoe zij hun personeel beter kunnen beschermen. Ook de Inspectie SZW is een onderzoek gestart, aldus het programma.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?