Schiphol: Kabinet eist wekelijkse updates over drukte; CEO informeert parlementsleden vandaag

Image source - Pexels.com


Het kabinet heeft Schiphol vorige week gevraagd “wekelijks uitgebreid schriftelijk te melden welke acties het onderneemt” om de extreme drukte en lange wachtrijen op de luchthaven tegen te gaan, zei minister Mark Harbers van Infrastructuur tegen de Tweede Kamer. Volgens hem moet de nadruk liggen op het aantrekken van personeel. Schiphol-topman Dick Benschop gaat dinsdag naar de Tweede Kamer om de situatie op de luchthaven toe te lichten.

Het kabinet praat veel met Schiphol, zegt Harbers. “De boodschap die we daar constant afgeven is: los het op.” De luchthaven moet inzetten op hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden. Hij hoopt dan ook op een snel akkoord met de vakbonden.

De weekrapportage moet betrekking hebben op de maatregel die Schiphol neemt om mensen aan te trekken en andere interventies die Schiphol kan nemen totdat er een besluit is genomen over “ultieme palliatieve en noodmaatregelen”, zoals het annuleren van vluchten.

Schiphol heeft volgens Harbers een duidelijke taak: de luchthaven moet zowel “de medewerkers van nu en de medewerkers van de toekomst” als “de passagiers en wij als overheid” ervan overtuigen dat ze dit probleem kan en wil oplossen.

Woensdag spreekt de Tweede Kamer, de Tweede Kamer, uitgebreider met Harbers over de chaos waar Schiphol sinds het begin van de meivakantie bijna dagelijks mee te maken heeft. De beelden van de lange wachtrijen op Schiphol riepen in Harbers “eerste verbijstering” en “na die verontwaardiging” op, aldus de minister. “Het hele plaatje is zeer zorgwekkend.”

Schiphol-topman Dick Benschop informeert dinsdag de Tweede Kamer over wat er aan de hand is. De Kamer is kritisch over de lange wachtrijen als gevolg van personeelstekorten in de beveiliging en bagageafhandeling. De VVD en PvdA hebben Benschop gevraagd naar de Tweede Kamer te komen. De liberalen willen weten hoe het zo mis kon gaan. De sociaaldemocraten willen weten waarom Schiphol zijn personeel niet meer betaalt.

Volgens Schiphol zal de drukte in ieder geval tot de zomervakantie aanhouden. Vorige week presenteerde het bedrijf een actieplan om de wachtrijen tegen te gaan. Naast het aannemen van nieuwe mensen en het verhogen van de lonen, wil Schiphol ook de doorstroming van passagiers verbeteren.

Naast Benschop gaat dinsdag ook Joost van Doesburg van vakbond FNV naar de Tweede Kamer. FNV dreigt met arbeidsacties op Schiphol omdat de werkdruk te hoog is. De vakbond wil voor morgen, 1 juni, overeenstemming bereiken met de luchthaven over verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?