Schiphol boekt verlies van € 133 miljoen in eerste helft van 2021 ondanks opleving vracht

Image source - Pexels.comHet aantal passagiers op Schiphol daalde met 57%. Foto: DutchNews.nl

Het moederbedrijf van Schiphol maakte in de eerste helft van 2021 een verlies van € 158 miljoen, omdat de pandemie het internationale reizen bleef treffen.

De verliezen waren kleiner dan de € 246 miljoen die Schiphol Group in de eerste helft van 2020 boekte, maar in tegenstelling tot een winst van € 133 miljoen in het voorgaande jaar. Het verschil wordt voornamelijk verklaard door de € 112 miljoen die het bedrijf ontving uit het noodhulpprogramma van de Nederlandse overheid.

‘Als ongerealiseerde waardeschommelingen en ontvangen subsidies onder de NOW-regeling terzijde worden geschoven, is het nettoresultaat in de eerste helft van 2021 licht gedaald tot een verlies van € 258 miljoen’, aldus Schiphol Group in een verklaring.

In de periode van zes maanden passeerden in totaal 5,6 miljoen passagiers de Amsterdamse hub-luchthaven Schiphol, een daling van 57% ten opzichte van het voorgaande jaar, maar de kleinere luchthavens in de groep werden nog harder getroffen.

Eindhoven, waar het een belang van 51% heeft, noteerde een daling van het aantal passagiers met 74,4%, terwijl het verkeer op Rotterdam Den Haag met 79,8% daalde.

De terugval in het reizen werd deels gecompenseerd door een toename van 28% van het vrachtverkeer, maar Schiphol Group verwacht niet dat de passagiersaantallen zich tot 2024 zullen herstellen naar het niveau van 2019.

‘In 2021 zien we tot nu toe herstel, maar minder dan we hadden verwacht’, zegt CEO Dick Benschop. ‘Door de hogere vaccinatiegraad en de geleidelijke versoepeling van de reisbeperkingen zijn we licht positief over de rest van het jaar.’

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?