Schandaal over beheer van kinderopvangtoeslag toont aan dat systeem radicale verandering nodig heeft: Ombudsman

Image source - Pexels.com


Nationale ombudsman Reinier van Zutphen riep in Trouw op tot radicale wijziging van het systeem nadat de Belastingdienst duizenden ouders valselijk beschuldigde van fraudeurs op basis van hun etniciteit in het kinderbijslagschandaal. Maandag komt Zutphen met zijn rapport ‘Zaak gesloten, maar geen oplossing’.

“De situatie is ernstig en vraagt ​​om ingrijpende besluiten en regelgeving”, aldus Zutphen.

De Belastingdienst heeft ongeveer 5.700 ouders racistisch geprofileerd en uitkeringen stopgezet, omdat ze hen ten onrechte beschuldigden van fraude. De slachtoffers moesten ook de ontvangen uitkering terugbetalen. Toen eind 2020 een rapport over de zaak naar buiten kwam, bracht dat het kabinet-Rutte III ten val.

Van Zutphen baalde ervan dat de slachtoffers nog steeds geen schadevergoeding van de overheid hebben gekregen. “Als ik me in de positie van de burgers zou verplaatsen die te horen kregen dat er een integrale toets komt, maar geen zicht op wanneer dat zal zijn, vind ik het ongelofelijk”, zegt Van Zutphen.

Veel van de ouders kwamen in de schulden door het bedrag dat ze moesten terugbetalen aan de Belastingdienst.

De Ombudsman uitte zijn bezorgdheid dat de instelling die verantwoordelijk is voor de uitkering van de vergoeding (UHT) dit kan doen.

Het trage compensatieproces vestigt volgens Van Zutphen opnieuw de aandacht op de fout in het systeem. “Het systeem dat deze puinhoop heeft veroorzaakt, moet nu een oplossing vinden. Dat kan niet. Het gaat niet werken”, zei Van Zutphen.

De Ombudsman wil dat de UHT meer rekening houdt met de kinderen. “Als deze kinderen dan weer perspectief krijgen, ontlast je de ouders al gedeeltelijk. Nu staat alles stil voor het hele gezin.”

Staatssecretaris van Financiën Alexandra van Huffelen liet voor de zomer weten dat er verandering voor de deur staat, maar daar is tot nu toe weinig van te merken.

Van Zutphen zei dat de oplossing “niet meer juridisch complexe regelgeving is, maar dat er vooral genereus en voortvarend optreden nodig is”.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?