Schaderaming nieuwjaar op 10 miljoen euro

Image source - Pexels.com


De schade aan auto’s en woningen rond de jaarwisseling wordt geschat op zo’n 10 miljoen euro, meldt het Verbond van Verzekeraars dinsdag. Het gaat hierbij om schade aan eigendommen van particulieren en niet om schade aan openbare plaatsen, zoals bushokjes.

Als zodanig zal een meer volledige schadeschatting hoger zijn, omdat ze geen rekening hebben gehouden met medische kosten en zakelijke verzekeringsclaims. De verzekeraars verwachten dit jaar circa 8 miljoen euro uit te keren voor schade aan woningen en inboedel en nog eens 2 miljoen euro voor schade aan auto’s.

De raming van de nieuwjaarsschade voor de periode 2020-2021 bedroeg circa 8,5 miljoen euro. Net als de recente feestdag was er een jaar geleden ook een landelijk vuurwerkverbod. Tijdens de nieuwjaarsperiode 2019-2020 bedroeg de geschatte schade 14 miljoen euro.

De schade die tijdens de afgelopen oudejaarsavond is aangericht, is vergelijkbaar met een “normale” oudejaarsavond zonder vuurwerkverbod of coronavirusbeperkingen. Tijdens een meer normale jaarwisseling ligt de totale particuliere schade doorgaans tussen de 10 en 15 miljoen euro, aldus de verzekeraars. “Door de milde weersomstandigheden waren er vorig jaar veel mensen op pad en werd er meer legaal en illegaal vuurwerk afgestoken dan vorig jaar, toen er ook nog een verbod gold”, zegt verenigingsdirecteur Richard Weurding.

Het volume aan vuurwerkgerelateerde claims nam dit jaar weer toe. Zo speelde vuurwerk een rol bij 43 procent van het totaal aantal branden tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar was dat volgens de verzekeraars nog 20 procent.

Stichting Salvage, een non-profitorganisatie die namens alle brandverzekeraars eerste hulp biedt aan verzekerden, noteerde een stijging van 56 procent in het aantal meldingen ten opzichte van een jaar eerder. Dat bracht het cijfer grotendeels terug op een vergelijkbaar punt met de nieuwjaarsperiode 2019-2020.

Weurding stelde op Radio 1 dat een vuurwerkverbod alleen niet voldoende is, maar dat ook goed moet worden nagedacht over de handhaving. Mensen moeten ook een alternatief hebben voor het afsteken van hun eigen explosieven, zoals georganiseerde vuurwerkshows.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?