Rutte: Belastingverhoging is “onvermijdelijk” Hogere lonen van werknemers kunnen inflatie bestrijden

Image source - Pexels.com


Het is “onvermijdelijk” dat de belastingen stijgen, zei premier Mark Rutte na de ministerraad van vrijdag. Zijn kabinet kampt nu met forse financiële tegenslagen. “Ik ga niet de indruk wekken dat je deze hele grote problemen alleen kunt oplossen in [cuts to] uitgaven”, zei hij tijdens een persconferentie.

Hij kon nog niet zeggen of bedrijven, burgers of beide met een lastenverzwaring te maken krijgen. Hij benadrukte dat het kabinet deze zomer nog een belastingvermindering voor burgers in de middeninkomens moet doorvoeren, naar schatting zo’n 3 miljard euro.

Het kabinet overlegt momenteel met de coalitiepartijen over de begroting. Er zijn miljarden euro’s aan tegenslagen. Zo wil de Tweede Kamer meer geld voor Defensie en wil de Eerste Kamer de AOW omhoog als het minimumloon stijgt, zoals het kabinet voornemens is.

Ook gaat het kabinet met de oppositie in gesprek over de begroting. Dat is nodig omdat de vier coalitiepartijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, de Eerste Kamer. Ook de oppositie kan aan de begroting sleutelen, aldus Rutte. Het moet volgens de premier om meer gaan dan het verplaatsen van punten en komma’s.

Ook roept Rutte werkgevers op om de lonen ‘waar verstandig’ te verhogen. De meeste aspecten van de economie draaien niet goed, zegt Rutte. Hij vindt het een kwestie van “een fatsoenlijke werkgever zijn” om meer loon te betalen als het zo goed gaat met de zaken. Hogere lonen helpen ook om ‘tot op zekere hoogte met die grote inflatiegolf om te gaan’.

Hij verwacht nog steeds dat het aantal faillissementen zal toenemen omdat de ondersteuning van het coronavirus is gestopt. De oorlog in Oekraïne zal ook gevolgen hebben voor de economie. De uitgangspositie voor de economie is echter “extreem goed”, aldus Rutte.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?