Russische mestlading mag Rotterdam verlaten naar Malawi


Een Russische mestlading die al maanden vastzit in de Rotterdamse haven vanwege sancties tegen het land, kan alsnog verscheept worden naar Malawi. De lading is van een Russische persoon die gesanctioneerd is. Aangezien de Verenigde Naties er echter voor zullen zorgen dat deze Rus zelf geen geld gaat verdienen, kan de mest alsnog geleverd worden.

Kunstmest en graan vallen in principe niet onder de internationale sancties die Rusland zijn opgelegd vanwege de oorlog met Oekraïne. Omdat de 20.000 ton kunstmest echter in het bezit is van een Rus die op een sanctielijst staat, zijn ze toch achtergehouden.

De Verenigde Naties hebben ervoor gezorgd dat de lading onder de vlag van het Wereldvoedselprogramma naar Malawi wordt vervoerd. Volgens een woordvoerder kan de lading de haven verlaten “nu we zeker weten dat Rusland er niets aan verdient.”

De Europese Unie heeft een reeks sancties opgelegd sinds Rusland op 24 februari 2022 een oorlog tegen Oekraïne begon. Onder de getroffenen zijn mensen die dicht bij president Vladimir Poetin staan, omdat hun tegoeden zijn bevroren en ze de EU niet mogen binnenkomen of verlaten . Ook de handel in bepaalde producten, zoals dure auto’s en computerchips, is verboden.

Lees ook:  Schadelijke uitstoot Tata Steel veel hoger dan beweerd: RIVM

Plaats een reactie