Russische firma Gazprom stopt met levering van gas aan Nederland in roebelgeschil

Image source - Pexels.com


Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt per direct met de levering van gas aan de Nederlandse organisatie GasTerra, meldt het Nederlandse bedrijf dinsdag. Gazprom probeerde een decreet van de Russische president Vladimir Poetin af te dwingen, waarin hij eiste dat betaling voor Russisch gas in roebels zou worden gedaan, wat GasTerra weigerde.

Het resultaat is dat Gazprom zijn afspraak om tussen nu en 1 oktober twee miljard kubieke meter gas te leveren, niet zal nakomen. Op dat moment loopt de overeenkomst van het Nederlandse bedrijf met Gazprom af. GasTerra zei herhaaldelijk aan Gazprom te hebben gevraagd zich aan de voorwaarden van het contract te houden, inclusief afspraken over levering en betalingsverwerking.

De helft van GasTerra is eigendom van Energie Beheer Nederland, dat zelf eigendom is van de Nederlandse staat. Een vierde van GasTerra is in handen van Shell en de rest is in handen van Esso. “Gashandelaar GasTerra heeft besloten niet te voldoen aan de eenzijdige betalingsverplichtingen van Gazprom”, aldus GasTerra in een verklaring. “Als reactie op dit besluit van GasTerra heeft Gazprom aangekondigd de levering per 31 mei 2022 stop te zetten.”

GasTerra beweerde maandag dat het om aan de voorwaarden van Gazprom te voldoen een rekening in euro’s en een rekening in roebels zou moeten openen bij de Gazprombank in Moskou. GasTerra zei dat dit waarschijnlijk in strijd zou zijn met sancties van de Europese Unie, en voegde eraan toe dat er “te veel financiële en operationele risico’s” verbonden zijn aan het op deze manier betalen van betalingen.

“Vooral het openen van rekeningen in Moskou onder Russisch recht, gecontroleerd door het Russische regime, is een te groot risico voor het Groningse bedrijf”, aldus GasTerra.

Het Nederlandse bedrijf zei te anticiperen op de beslissing van Gazprom en kocht gas uit andere bronnen. “De Europese gasmarkt is sterk geïntegreerd en groot. Het is niet op voorhand te zeggen welk effect het verlies van 2 miljard kubieke meter Russisch gas zal hebben op de vraag/aanbodsituatie en of de Europese markt dit aanbodverlies met beperkte gevolgen kan opvangen”, aldus GasTerra.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?