Russische belangen in Amsterdam aanpakken, eisen linkse partijen

Image source - Pexels.com


Het kabinet moet de Russische financiële belangen aanpakken die door de Amsterdamse Zuidas lopen. De PvdA, GroenLinks, SP en PvdD pleiten daar maandag voor in de Tweede Kamer.

De linkse oppositiepartijen steunen de economische sancties die het westen tegen Rusland heeft opgelegd, zeiden ze. Maar ze vragen zich af of er meer gedaan kan worden om Rusland economisch te isoleren, met name met bedrijven die gelieerd zijn aan of gevestigd zijn op de Zuidas. “Onze Zuidas kan niet langer dienen als een veilige haven voor corrupt Russisch geld”, zegt PvdA-Kamerlid Kati Piri. “We moeten het geld identificeren en in beslag nemen.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil ook dat het kabinet meer doet om tegoeden van Russische oligarchen te bevriezen. “Geld dat door de Zuidas stroomt, pak het aan.” Klaver riep ook op tot een totale internationale boycot van Russisch gas en olie. “Het is onverteerbaar dat er nog dagelijks 600 miljoen euro naar Rusland stroomt. Daar moeten we mee stoppen.” Hij erkende dat dit “ongekende gevolgen zou hebben voor de gas- en energieprijzen. Niet alleen in Nederland. Maar we moeten het doen.”

SP-Kamerlid Jasper van Dijk steunt ‘effectieve sancties’, maar wil dat ze het Russische volk zo min mogelijk raken. “En worden de Russische bedrijven op de Zuidas aangepakt?” vroeg hij ook aan het kabinet.

Net als GroenLinks, partij voor de dieren vindt ook de PvdD dat Ruslands mogelijkheden om te verdienen aan olie en gas beperkt moeten worden. Want de Russische president Vladimir Poetin financiert zijn oorlogsmachine met olie en gas, aldus Kamerlid Christine Teunissen. Daarnaast moet het kabinet volgens haar maatregelen nemen om van Russisch gas af te komen, zodat Nederland minder makkelijk kan worden gechanteerd.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?