Rusland classificeert onderzoeksjournalistiek groep Bellingcat als een buitenlandse agent

Image source - Pexels.com


Het Russische ministerie van Justitie heeft het kritische onderzoeksjournalistencollectief Bellingcat aangewezen als buitenlands agent. Negen journalisten, van wie er één voor BBC Russia werkte, kregen hetzelfde label.

“Rusland beschouwt Bellingcat zo’n bedreiging dat we tot buitenlandse agent zijn verklaard”, schreef Bellingcat-oprichter Eliot Higgins op Twitter. Bellingcat verhuisde drie jaar geleden haar hoofdkantoor van het Verenigd Koninkrijk naar Amsterdam. Higgins vroeg zich af hoe het kon dat een NGO zonder Russische arbeiders of kantoren daar tot buitenlands agent kon worden verklaard.

Zijn journalistieke collectief heeft stukken gepubliceerd waarin Rusland wordt geassocieerd met onder meer het neerhalen van vlucht MH17 waarbij alle 298 passagiers omkwamen en de vergiftiging van de Russische oppositieleider Alexei Navalni en de voormalige Russische spion Sergei Skripal. Bellingcat bracht ook verslag uit over de Syrische burgeroorlog en de oorlog in Oost-Oekraïne.

Organisaties die in Rusland als buitenlandse agenten zijn aangemerkt, worden door de autoriteiten strenger gecontroleerd en moeten in hun publicaties vermelden dat ze als zodanig zijn bestempeld. De naam wordt gebruikt voor wat volgens de Russische autoriteiten organisaties zijn die door het buitenland worden gefinancierd en die zich bezighouden met politieke activiteiten tegen de Russische autoriteiten.

In 2019 won Bellingcat de Nederlandse publiekscommunicatieprijs Machiavelli voor hun innovatieve methode van onderzoeksjournalistiek.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?