Ruim 2 miljoen museumbezoekers minder in 2021 ten opzichte van 2020


Nederlandse musea zagen het afgelopen jaar de bezoekersaantallen verder teruglopen, mede door de coronamaatregelen. In 2021 trokken musea 12,3 miljoen bezoekers, een daling van ruim 2 miljoen dan een jaar eerder, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vergeleken met 2019, toen Covid-19 voor het eerst opdook in december, was het aantal bezoekers met 64 procent gedaald.

Musea waren begin en eind 2021 in de meeste gevallen maandenlang gesloten vanwege pandemische beperkingen. Ook toen de instellingen weer bezoekers mochten ontvangen, waren er maatregelen zoals een maximum aantal bezoekers per vierkante meter.

Sommige musea namen ondertussen deel aan een proef met COVID-19 Rapid Antigen Tests waardoor ze eerder konden openen, maar waarbij slechts een handvol instellingen betrokken waren, aldus CBS.

De grootste daling deed zich vorig jaar voor bij museumbezoekers uit het buitenland. Waren het er in 2019 nog 10,3 miljoen, in 2021 ging het om 1,5 miljoen buitenlandse bezoekers, een daling van ruim 85 procent. Het CBS merkte op dat sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie minder ouderen en gehandicapten musea hebben bezocht.

Lees ook:  De politie in Nederland zou binnenkort elektrische patrouillewagens kunnen krijgen

Als gevolg van de teruglopende bezoekersaantallen leden musea opnieuw forse verliezen in bezoekersinkomsten. Vorig jaar bedroeg het totaal bijna 99 miljoen, een daling van ruim 60 procent ten opzichte van 2019.

Dankzij overheidssteun sloten de meeste musea hun boekjaar in het zwart af, aldus het CBS. In 2021 bedroegen de financieringsmaatregelen in totaal ruim 145 miljoen euro, naast 156 miljoen euro aan donaties en ander particulier geld. In beide gevallen was dit een stijging ten opzichte van vorig jaar.

Plaats een reactie