Ruim 130 gemeenten houden beleggers weg uit koopwoningmarkt

Image source - Pexels.com


Ruim 130 gemeenten gaan een eigenwoningplicht invoeren om te voorkomen dat nieuwbouwwoningen in handen vallen van investeerders die koopwoningen omzetten in huur. Ongeveer eenzelfde aantal is van plan om met een nieuwe wet die per 1 januari 2022 ingaat ook koopbescherming bij uittredende woningen in te voeren, meldt de Volkskrant op basis van eigen onderzoek.

De Volkskrant ondervroeg 222 van de 352 Nederlandse gemeenten. Bijna 60 procent is van plan gebruik te maken van een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwwoningen. Ongeveer een derde van deze gemeenten heeft concrete plannen om kopers van nieuwe woningen te verplichten er zelf te gaan wonen. Meer dan de helft doet onderzoek naar voorwaarden voor de verkoop van nieuwe woningen.

Bijna 60 procent van de ondervraagde gemeenten zei stappen te hebben ondernomen om na 1 januari 2022 een aankoopbescherming te bieden tegen investeerders van bestaande woningen. Deze nieuwe wet stelt steden in staat om zelfbewoningsverplichtingen op te leggen voor goedkope en middelzware woningen in aangewezen gebieden. Van de vier grote steden hebben Amsterdam, Den Haag en Utrecht aangekondigd deze koopbescherming in de hele gemeente te gaan invoeren. Rotterdam heeft 16 wijken aangewezen.

Deze maatregelen zijn bedoeld om de invloed van beleggers op de krappe woningmarkt te beperken. Gewone kopers verliezen vaak van investeerders met hun grotere financiële kracht.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?