Rotterdamse haven meest vervuilende van Europa; Antwerpen is de tweede slechtste

Image source - Pexels.com


De zeescheepvaart in de Rotterdamse haven stoot jaarlijks maar liefst 13,7 miljoen ton CO2 uit, waarmee Rotterdam veruit de meest vervuilende zeehaven van Europa is. De scheepvaartgerelateerde uitstoot in Rotterdam is vergelijkbaar met ongeveer vier keer de CO2-uitstoot van een kolencentrale, stelt milieuorganisatie Transport & Milieu (T&E) in een woensdag gepubliceerd onderzoek, meldt NRC.

Antwerpen is de tweede meest vervuilende haven van Europa, met 7,4 miljoen ton scheepvaartgerelateerde CO2-uitstoot per jaar. Hamburg komt op de derde plaats met 4,7 miljoen ton en Algeciras in Spanje op de vierde plaats met 3,3 miljoen ton. Amsterdam staat op de tiende plaats met 2,1 miljoen ton.

Voor haar onderzoek combineerde T&E Europese emissiegegevens per scheepstype met Eurostat-gegevens over de vracht en passagiers die door de havens worden afgehandeld. De meest recente beschikbare gegevens zijn respectievelijk van 2019 en 2018. Sindsdien is het verkeer in de meeste havens toegenomen. Het gaat alleen om CO2-emissies van de scheepvaart naar de havens, inclusief de emissies op de vaarroutes en tijdens het verblijf in de haven voor laden, lossen en tanken. Industriegerelateerde emissies van olieraffinaderijen en elektriciteitscentrales in de havens zijn niet meegerekend.

T&E hoopt dat het onderzoek het debat over de klimaatimpact van Europese havens zal stimuleren. De milieuorganisatie wil dat de Europese Unie snel strengere klimaatmaatregelen invoert in de maritieme sector. Havens zouden bijvoorbeeld de implementatie van “groene walstroom” moeten versnellen, waarmee cruiseschepen en vrachtschepen aan wal kunnen “aanleggen” en niet langer diesel hoeven te gebruiken om aan boord stroom op te wekken terwijl ze afgemeerd zijn. In juni vorig jaar zeiden de havens van Rotterdam, Antwerpen, Hamburg, Bremen en Le Havre dat ze van plan waren om in 2028 grote containerschepen van walstroom te voorzien, aldus NRC.

“Rotterdam is de grootste haven van Europa met bijna 30.000 zeeschepen per jaar”, zegt een woordvoerder van het Havenbedrijf Rotterdam tegen NRC. “Het is dan ook logisch dat de CO2-uitstoot van de scheepvaart ook het grootst is.” De haven heeft in 2017 onderzocht hoe de uitstoot van logistieke ketens kan worden verminderd en is daar sindsdien mee bezig, aldus de woordvoerder. “Volgende maand nemen we bijvoorbeeld een grote walstroominstallatie in het Calandkanaal in gebruik.”

Volgens de woordvoerder gebeurt slechts 3 procent van de uitstoot in de keten in de haven. 87 procent wordt uitgestoten op zee en 10 procent in het achterlandvervoer. “De winst zit vooral in het aanpakken van emissies op zee met onder meer schonere brandstoffen als methanol en bio-LNG.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?