Rotterdamse demonstranten gooien eieren naar Bezos-jacht over brugontmanteling

Image source - Pexels.com


De Rotterdamse plannen om het middendeel van monumentale brug De Hef te ontmantelen, zodat het gloednieuwe plezierjacht van Jeff Bezos er doorheen kan varen, werd op sociale media op gemengde reacties onthaald door de gemeente en omwonenden. Terwijl sommigen erop wijzen dat het tijdelijk ontmantelen van De Hef relatief weinig poespas is voor een groot project met veel banen, vinden anderen dat Rotterdam niet moet inspringen op de wensen van een van de rijkste mensen ter wereld.

Op Facebook hebben zo’n 1.900 mensen interesse getoond in een evenement waarbij Rotterdammers worden opgeroepen om rotte eieren bij het jacht te halen dat door De Hef vaart. “Rotterdam is door de Rotterdammers uit het puin herbouwd, en dat gaan we niet zomaar uit elkaar halen voor het fallische symbool van een megalomane miljardair. Niet zonder slag of stoot!” schreven de initiatiefnemers.

Het Alblasserdamse bedrijf Oceano bouwt voor hem het jacht van Bezos. Het schip, de Y721, is 127 meter lang en daarmee het op één na grootste zeiljacht ter wereld. De driemaster past niet onder De Hef, dus het plan is om het middendeel in de zomer tijdelijk weg te halen.

De GroenLinks-fractie in Rotterdam vroeg om een ​​spoeddebat over de kwestie, meldt Rijnmond. “Deze man heeft zijn geld verdiend door structureel personeel uit te buiten, belastingen te ontduiken, regelgeving te omzeilen. En nu moeten we ons mooie rijksmonument slopen? Dat gaat echt een brug te ver”, zegt GroenLinks-gemeenteraadslid Stephan Leewis. “Ik begrijp dat er is afgesproken dat de scheepsbouwer en Bezos de kosten van de ontmanteling en wederopbouw betalen. Die afspraken zou ik graag zien. Want er kan echt geen cent publiek geld zijn.”

De PvdA in de Rotterdamse gemeenteraad ziet waarde in het baanperspectief dat een contract als dit biedt voor de regio, maar heeft “gemengde gevoelens bij het idee dat een of andere Amerikaanse miljardair bepaalde privileges kan genieten”, zei wethouder Denis Tak tegen de omroep. “Het is natuurlijk een sterk voorbeeld van Nederlandse trots dat deze jachten hier worden gebouwd. De scheepsbouwsector heeft het de afgelopen jaren zwaar gehad. Er worden in Nederland bijna geen schepen meer gebouwd. Alle containerschepen komen inmiddels uit Azië. Dit project biedt veel lokale werkgelegenheid en ook nog eens op hoog niveau. Bovendien vind ik het goed dat we wat geld van Bezos kunnen pakken en in de regio kunnen steken.”

Robert Simons van populistische oppositiepartij Leefbaar Rotterdam noemde het geweldig nieuws voor de scheepsbouwers, maar is woedend dat de gemeente de gemeenteraad niet vooraf over de plannen heeft geïnformeerd. “Ik was echt verrast toen ik het hoorde. Hoe kan de gemeente zo’n raar besluit nemen? De Hef is een monument en is net gerenoveerd, dus daar moet je je handen vanaf houden.” Hij vindt dat er naar andere oplossingen had moeten worden gekeken. “Er zijn genoeg mensen in de regio die hun brood verdienen in de maritieme sector. Dat moeten we in de gaten houden. Maar het blijft een heel vreemde oplossing. Ze kunnen het jacht ook elders afmaken.”

Ook op sociale media zijn de meningen verdeeld. “Van mijn kant kunnen ze… [the bridge] elk jaar uit elkaar als we 400 miljoen projecten in het gebied kunnen krijgen”, schreef Rodney Yauandi op Twitter.

BOOS-presentator en producer Tim Hofman viel in de smaak: “Wat zou het geweldig zijn als de gemeente Rotterdam gewoon had gezegd: ‘Sorry, het past niet’, zoals Bezos tegen zijn magazijnmedewerkers zegt als ze even pauze willen.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?