Rotterdamse brug uit elkaar voor verhuur Jeff Bezos plezierjacht


Rotterdam zal haar iconische Koningshavenbrug, bij de lokale bevolking beter bekend als “De Hef” deels ontmantelen, zodat er een nieuw plezierjacht voor Jeff Bezos doorheen kan, meldt Rijnmond. Dit tot ergernis van de Rotterdamse Historische Vereniging, die erop wees dat de gemeente beloofde de brug na de restauratie in 2017 nooit meer te demonteren.

Jeff Bezos, voormalig CEO van Amazon en de rijkste man ter wereld, gaf Oceano in Alblasserdam de opdracht om een ​​gigantisch plezierjacht voor hem te bouwen. Het driemastschip wordt zo groot dat het ondanks de doorvaarthoogte van 40 meter niet onder De Heff door kan. De scheepsbouwer benaderde daarom de gemeente Rotterdam met het verzoek de brug tijdelijk te slopen. Oceano en Bezos vergoeden de kosten.

De gemeente lijkt bereid te zijn dit verzoek in te willigen, tot ergernis van Ton Wesselink van het Rotterdams Historisch Genootschap. “Werkgelegenheid is belangrijk, maar er zijn grenzen aan wat je kunt en mag doen met ons erfgoed”, zei hij tegen Rijnmond.

Lees ook:  Horecasector geteisterd door plannen om avondsluiting te verlengen

Marcel Walravens, het aanspreekpunt binnen de gemeente voor De Hef-gerelateerde zaken, laat de omroep weten dat de gemeente vanwege simpele pragmatiek instemt met het verzoek van de scheepsbouwer. “Dit betreft vooral de passage van een schip met hoge masten door De Hef. Bij de Koningennebrug kunnen we op een knop drukken, en die gaat open. Dat kan hier niet omdat De Hef een maximale hoogte heeft. Het enige alternatief is om het middenstuk”, zei hij. Volgens hem is het onpraktisch om het schip gedeeltelijk af te werken, door De Hef te verplaatsen en dan ergens anders af te maken.

De gemeente heeft bij het inwilligen van het verzoek ook rekening gehouden met het economisch belang van de regio, aldus Walravens. “Vanuit economisch oogpunt en behoud van werkgelegenheid vindt de gemeente dit een heel belangrijk project”, zegt hij. “Daarnaast is Rotterdam ook uitgeroepen tot maritieme hoofdstad van Europa. Scheepsbouw en bedrijvigheid binnen die sector zijn dan ook een belangrijke pijler van de gemeente.”

Lees ook:  Nederland loopt achter op het gebied van diversiteit op de werkvloer

Hij voegde eraan toe dat de stad niets aan de brug zou veranderen. Het middendeel wordt hersteld nadat het schip is gepasseerd. Volgens Walravens is de belofte van de gemeente om niet meer met De Hef te knoeien ook wat genuanceerder. “Zeg nooit nooit. Ik zie het als een zo efficiënt mogelijk gebruik van de middelen die je hebt.”

De gemeente werkt nog uit wanneer en hoe de brug precies wordt afgebroken. “Zoals de plannen er nu uitzien, duurt de voorbereiding ongeveer een week. Er zijn veel kabels op De Hef en zodra je de eerste verwijdert, werkt het niet meer. Na die week verwijderen we het middelste deel, en met een beetje geluk hebben we hem een ​​dag later terug. Daarna duurt het nog een week voordat alles weer op zijn plek zit”, legt Walravens uit aan Rijnmond.

De Hef dateert uit 1878. Het werd zwaar beschadigd tijdens het bombardement van 1940 en was daarna een van de eerste gebouwen in de stad die werd gerestaureerd. In 1993 verloor de brug door de komst van de Willemspoorttunnel zijn functie als rivierovergang voor het treinverkeer tussen Breda en Rotterdam. De stad schrapte een plan om de brug te slopen al snel vanwege hevig verzet van stadsbewoners. Sindsdien is de brug een rijksmonument.

Lees ook:  Duizenden wachten nog steeds op terugbetalingen voor geannuleerde Covid-vluchten

Plaats een reactie