Rotterdam, Zwolle de nieuwste steden om polsbandjes alternatief voor Covid passen te proberen

Image source - Pexels.com


Rotterdam en Zwolle gaan dit weekend een polsbandje gebruiken dat mensen kunnen gebruiken als toegangspas voor het coronavirus voor horecagelegenheden in de binnenstad.

In een brief aan horecaondernemers laat de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb weten dat er vrijdag en zaterdag mobiele checkpoints komen in de binnenstad. Ze komen te staan ​​nabij het Stadhuisplein en de Witte de Withstraat, beide plekken waar veel uitgaansgelegenheden zijn. Mensen die iets willen eten of drinken in een bar of restaurant in de buurt, krijgen op vertoon van hun identiteitsbewijs en geldige QR-code een polsbandje bij de controlepost. Het polsbandje is één dag geldig en zal elke dag een andere kleur hebben.

In Zwolle komen twee checkpoints waar mensen hun QR-code uit de CoronaCheck app kunnen laten scannen. Op een van de twee locaties wordt ook een testlocatie ingericht. Daarvoor moeten mensen vooraf een afspraak maken. Zodra de uitslag van hun test binnen is en ze negatief hebben getest, krijgen ze het polsbandje waarmee ze naar buiten mogen. Zwolle gebruikt in ieder geval de komende twee weekenden de coronaviruspolsbandjes. Dan wordt er geëvalueerd.

De polsbandjes maken het voor horecagelegenheden makkelijker om te controleren wie een toegangspas voor het coronavirus heeft. Deze controle is sinds afgelopen weekend verplicht voor mensen vanaf 13 jaar in o.a. de horeca. Rotterdam gaat met tekstkarren mensen naar de checkpoints in de binnenstad wijzen. Als de pilot van dit weekend een succes is, kunnen er mogelijk meer checkpoints op andere plekken in de stad worden geplaatst.

Andere gemeenten gingen Rotterdam en Zwolle voor in het gebruik van polsbandjes in plaats van QR-codes. In Alkmaar en Breda was het afgelopen weekend al mogelijk om met een coronaviruspolsbandje op pad te gaan. Ook Den Haag, Roosendaal en Oosterhout gaan dit weekend van start.

Utrecht is er nog niet. Gemeente en ondernemers zijn hierover nog in gesprek. Horecabedrijven juichen “alles toe dat het proces aan de deur gemakkelijk maakt”, zegt een woordvoerder van de lokale horecavakbond KHN. “Samen onderzoeken we de mogelijkheden”, zegt verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure. Als ze akkoord gaan, moet het coronaviruspolsbandje komend weekend beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?