Rotterdam verbiedt ook tijdelijk distributiecentra van snelle bezorgdiensten


Rotterdam volgt het voorbeeld van Amsterdam en verbiedt tijdelijk de ‘dark stores’ van flash-bezorgdiensten – kleine distributiecentra die vaak midden in woonwijken zijn gevestigd op plekken die zijn gereserveerd voor winkels. Sinds hun aankomst in Rotterdam medio 2021 klagen bewoners over geblokkeerde trottoirs, onveilige verkeerssituaties en geluidsoverlast, meldt de gemeente.

Snelle bezorgdiensten zoals Gorillas en Getir beloven boodschappen binnen 10 minuten te bezorgen. Hun distributiecentra bevinden zich daarom zo dicht mogelijk bij de klanten. De ramen van die centra zijn vaak dichtgeplakt, waardoor de naam ‘donkere winkels’ ontstond.

De gemeenteraad van Rotterdam keurde vrijdag het besluit goed om komend jaar geen andere darkstores te openen en bekijkt onder welke voorwaarden ze open mogen. “Met de flitsbezorging zelf is niets mis, maar hoe het nu in de praktijk gaat, is bloedirritant”, zegt wethouder Roos Vermeij. “Met dit besluit brengen we orde op zaken en kunnen we de komst van nieuwe dark stores beter reguleren. We gunnen de flitsbezorgers hun bedrijf en hun klanten snel bezorgde boodschappen. Maar we gunnen vooral Rotterdammers fijne winkelstraten zonder overlast.”

Lees ook:  Zomerbonus helpt personeelstekort op Schiphol oplossen: Vakbond

Gorillas vertelde aan de NOS dat het bedrijf “teleurgesteld en verrast” is door de maatregelen van Amsterdam en Rotterdam. “We blijven ons in ieder geval constructief opstellen en overleggen graag met de gemeenten hoe het beter kan. We gaan ons de komende tijd extra inspannen.”

Ook Getir zei de maatregel te betreuren en in overleg te willen treden met de gemeenten. “We kijken uit naar een open dialoog om de toekomst van de industrie vorm te geven.”

Plaats een reactie