Rijke Nederlanders profiteren meest van energieprijsplafond van miljard euro


Het grootste deel van de miljarden euro’s die de overheid in het energieprijsplafond duwt, komt bij de rijkste huishoudens terecht. 22 procent van het geld gaat naar gezinnen die zo’n 100.000 euro of meer per jaar verdienen, meldt BNR op basis van een onderzoek van databedrijf Springco Urban Analytics.

Rijkere huishoudens wonen doorgaans in grotere huizen en verbruiken meer energie, waardoor ze ook meer subsidie ​​krijgen, legt Springco-directeur Hank Groenhof uit. Huishoudens met een hoog inkomen krijgen gemiddeld 246 euro per maand van de overheid, terwijl huishoudens met een laag inkomen 167 euro per maand krijgen.

Het energieprijsplafond is bedoeld om gezinnen die het moeilijk hebben, die zich geen torenhoge energieprijzen kunnen veroorloven, te helpen. “Maar er gaan meer euro’s hulp naar de rijkste huishoudens. Terwijl deze groep de extra last veel beter kan opvangen door onnodige uitgaven te verminderen”, zegt Groenhof tegen BNR.

Zelfs met het prijsplafond leeft meer dan 75 procent van de huishoudens met een jaarinkomen van minder dan 20.000 euro in energiearmoede – ze besteden meer dan 10 procent van hun netto-inkomen aan energie. In 2020 gold dat voor slechts 20 procent van deze huishoudens. Zonder het prijsplafond zou meer dan 90 procent van de gezinnen met lage inkomens in energiearmoede leven.

Lees ook:  Tweederde van plastic supermarkten niet gemakkelijk recyclebaar

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) drong er bij regeringen op aan om alleen tijdelijke en gerichte steun te verlenen aan de meest kwetsbare huishoudens. Anders lopen ze het risico de inflatie nog verder op te drijven. Ook Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank DNB, sprak zich uit tegen het energieprijsplafond, dat voor iedereen geldt. “Het is heel duidelijk: steun moet tijdelijk, gericht en gedekt zijn in de begroting”, zei hij eerder. “Maar vooral dat ‘doelwit’ lijkt moeilijk te vinden voor de ministers van Financiën.”

Minister Sigrid Kaag van Financiën zei eerder tegen RTL Nieuws dat het prijsplafond zeker tijdelijk zou zijn. Als de energieprijzen volgend jaar hoog blijven, zal de overheid alleen de mensen steunen die het echt nodig hebben, zei ze.

Plaats een reactie