Regering zal niet optreden tegen bedrijven die vaccinatiebewijs van werknemers eisen

Image source - Pexels.com


Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport treedt niet op tegen bedrijven die een vaccinatiebewijs van hun personeel nodig hebben om op kantoor te werken, zegt een woordvoerder tegen NU.nl. Dit is opmerkelijk, aangezien de Nederlandse wet verbiedt om werknemers te verplichten hun vaccinatiestatus bekend te maken.

Het ministerie zei dat het wil dat “werkgevers en werknemers er samen uitkomen”, en dat ontevreden werknemers altijd naar de rechter kunnen stappen. Wel voegde het ministerie eraan toe dat werkgevers alleen om een ​​vaccinatiebewijs kunnen vragen, maar een werknemer niet kunnen dwingen om het openbaar te maken.

“Het is niet toegestaan ​​om vaccinaties verplicht te stellen”, zegt het ministerie tegen NU.nl. “In sommige gevallen kan een werkgever in overleg met de werknemer afspreken om thuis te werken of beschermende kleding te dragen. Het is echter niet toegestaan ​​om verdere consequenties te verbinden aan het al dan niet vaccineren van iemand.”

Juridisch gezien is het momenteel in Nederland verboden om werknemers te verplichten hun vaccinatiestatus bekend te maken. In de vorige persconferentie over het coronavirus zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dat hij onderzoekt of er een grondwetswijziging kan worden doorgevoerd om in sommige sectoren of situaties een vaccinatiebewijs van medewerkers te eisen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?