Regering kan luchtvaartmaatschappijen niet dwingen Schiphol te mijden: Minister

Image source - Pexels.com


De overheid kan luchtvaartmaatschappijen niet dwingen om een ​​andere luchthaven dan Schiphol te gebruiken, zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) in een debat in de Tweede Kamer. Schiphol kan ze ook niet naar een andere luchthaven sturen.

Regionale luchthavens, zoals Maastricht Aachen Airport of Groningen Eelde Airport, hebben al aangeboden om enkele vluchten van het te drukke Schiphol over te nemen. Maar het zijn de luchtvaartmaatschappijen die hierover afspraken moeten maken, benadrukte de minister.

Onder meer Transavia, TUI en Corendon hebben al laten weten open te staan ​​voor het verplaatsen van vluchten naar andere luchthavens. Omdat ze veel vakantievluchten verwachten, kan het annuleren van vluchten de vakantie van hun reizigers in gevaar brengen. “Opzeggen is echt onwenselijk”, aldus Transavia.

Het verplaatsen van vluchten naar kleinere luchthavens zal de drukte op Schiphol niet helemaal wegnemen. De overige luchthavens kunnen maar een beperkt aantal vluchten aannemen, mede vanwege de geldende vergunningen. Ook de overlast voor omwonenden kan niet al te veel toenemen.

Door de toegenomen stroom vakantiegangers en personeelstekorten bij bagageafhandelaars en beveiligers kampt Schiphol al weken met massale drukte. Vluchten zijn geannuleerd of vertraagd. De allerlaatste optie van Schiphol is om een ​​bedrijf te dwingen vluchten te annuleren.

De grootste luchthaven van Nederland probeert nu vooral meer personeel aan te trekken, onder meer via een ‘zomertoeslag’. Werknemers die 160 uur per maand werken, krijgen 840 euro bruto extra. Ook probeert de luchthaven de arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?