Regering hoeft slachtoffers van spaargelden die te laat hebben geklaagd niet te compenseren: Hooggerechtshof


De overheid hoeft spaarders die niet op tijd een klacht hebben ingediend bij de Belastingdienst, te vergoeden voor de te hoge spaarbelasting die ze de afgelopen jaren hebben betaald, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. De hoogste rechter van Nederland oordeelde in het ongelijk van de spaarder die de zaak had aangespannen, meldt de NOS.

De rechtbank kan de Belastingdienst niet dwingen de heffing te verlagen voor mensen die er niet op tijd bezwaar tegen hebben gemaakt, aldus de Hoge Raad. De uitspraak kan gevolgen hebben voor honderdduizenden spaarders.

Het probleem met de spaarbelasting lag bij de Belastingdienst die een fictieve aangifte gebruikt om de belasting te berekenen. Maar omdat de spaarrente de afgelopen jaren historisch laag was, soms zelfs in een negatieve rente, betaalden spaarders belasting over rendementen die ze nooit ontvingen.

Eerder deze maand maakte het kabinet bekend 2,8 miljard euro opzij te zetten ter compensatie van de circa 60.000 spaarders die tussen 2017 en 2020 bezwaar maakten tegen de te hoge belasting op hun spaargeld. Die compensatie krijgen ze op 4 augustus automatisch. was wat er zou gebeuren met de honderdduizenden spaarders die geen bezwaar hadden tegen de spaarbelasting, maar toch belasting betaalden over aangiften die ze eigenlijk nooit hadden ontvangen.

Lees ook:  Schiphol beperkt toegang tot terminals vanwege drukte

Verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën zei eerder dat het kabinetsbesluit om ook mensen die geen bezwaar hebben tegen de spaarbelasting te compenseren, op deze uitspraak zou worden gebaseerd. De uitspraak betekent waarschijnlijk dat de miljarden euro’s aan schadevergoeding die de regering verwachtte te betalen een deal lager zullen zijn. De regering schatte eerder dat deze compensatieoperatie 11,7 miljard euro zou kunnen kosten, afhankelijk van de structuur ervan.

Plaats een reactie