Regering doet weinig om Russisch vastgoed in Nederland op te sporen

Image source - Pexels.com


Meer dan een maand sinds de Europese Unie sancties tegen Rusland heeft ingesteld voor de invasie van Oekraïne, heeft de Nederlandse regering zeer weinig gedaan om Russisch onroerend goed in Nederland op te sporen en in beslag te nemen. Het Kadaster heeft nog geen opdracht gekregen om Russisch onroerend goed in kaart te brengen, meldt de NOS. En de verschillende ministeries die betrokken zijn bij de sancties zeggen allemaal dat Russisch onroerend goed niet onder hun verantwoordelijkheid valt.

Minister Sigrid Kaag van Financiën meldde vorige week aan de Tweede Kamer dat Nederlandse banken, beleggingsondernemingen en trustkantoren bijna 400 miljoen euro aan Russische tegoeden hebben bevroren. Maar in dat cijfer zat geen onroerend goed, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Financiën aan de omroep. “Het overzicht dekt geen activa zoals huizen of jachten.”

Woordvoerders van de ministeries van Justitie en Veiligheid, Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zeiden allemaal tegen de NOS dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het opsporen en in kaart brengen van Russisch vastgoed. Dat zeiden woordvoerders van toezichthouders De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten volgens de omroep ook.

Er is een interdepartementale werkgroep opgericht. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van de sancties tegen Rusland, zegt tegen de NOS dat haar leden geen verdere afspraken hebben gemaakt over wie wat precies doet.

Ignace Meuwissen, een Belgische man die jarenlang eigenaar was van een bedrijf dat Europees onroerend goed verkocht aan rijke Russen, vertelde de omroep dat Russische oligarchen beslist onroerend goed in Nederland bezitten. Zijn voormalige bedrijf was betrokken bij Russische aankopen op de Amsterdamse grachten.

“Er is een enorm gat in het vastgoedtoezicht”, zegt advocaat Heleen op de Linden, die promoveerde op eerdere Europese sancties tegen Rusland. Ze is niet verbaasd. “Ook bij de sancties na de inval op de Krim zag je dat Nederland de handhaving vaak zijn gang laat gaan. Goede handhaving kost veel geld, en het is op voorhand niet zeker of het iets gaat opleveren.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?