Regeling aluminium kan statiegeld door Raad van State tegen wil kabinet uitgesteld


Een statiegeldsysteem voor blik hoeft niet per 1 januari 2023 in te gaan zoals staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu voorzag. In plaats daarvan moet het systeem per 1 april volgend jaar in werking treden, heeft de Raad van State bepaald. Als reactie hierop hebben woedende milieugroepen beweerd dat het bedrijfsleven zelf de invoering van het nieuwe systeem heeft gesaboteerd.

De hoogste bestuursrechter heeft besloten de invoering van het systeem uit te stellen, omdat er begin volgend jaar niet genoeg machines zijn om het systeem te laten functioneren. Bovendien zou handmatige inzameling door supermarkten tot grote praktische problemen leiden.

De Raad van State meent dat het algemeen belang hiermee beter is gediend dan met een gefaseerde invoering. Alle partijen waren het erover eens dat een vlotte invoering van het systeem belangrijk is.

De rechtszaak is aangespannen door producenten en importeurs van dranken in blik en supermarkten die zijn aangesloten bij Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Ze wilden een reeks mogelijke dwangsommen van tafel. Deze kunnen vanaf 1 januari worden opgelegd als er nog geen statiegeld is opgehaald en teruggestort.

Lees ook:  Thuis een elektrische auto opladen is nu goedkoper dan bij een Nederlandse laadpaal

Omdat dit om praktische redenen niet mogelijk is, besloot de rechtbank van de Raad van State de dwangsom voor drie maanden op te schorten. Pas vanaf 1 april mag Heijnen invoer van het systeem afdwingen.

Donderdag zei Heijnen dat het statiegeldsysteem voor blikjes “pas op 31 december” in werking zou treden. De staatssecretaris van Milieu vond dat producenten genoeg tijd hadden om zich voor te bereiden op de nieuwe wet.

Stichting Afvalfonds Verpakkingen noemt het “prettig” dat de bestuursrechter snel uitspraak heeft gedaan. “En we zijn blij dat het het algemeen belang heeft laten prevaleren. De uitspraak zorgt voor duidelijkheid en rust voor iedereen, in het bijzonder voor de consument”, aldus Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van de organisatie. Ze benadrukte dat het Afvalfonds Verpakkingen geen voorstander is van statiegeld op blik.

Milieuorganisatie Recycling Network Benelux zei echter dat het bedrijfsleven twee jaar de tijd heeft gehad om het systeem te implementeren. “In de regel zetten depositolanden in een jaar tijd een compleet nieuw systeem op. Dit uitstel is een absolute mislukking van het Nederlandse bedrijfsleven”, aldus de organisatie. Zij vinden dat de staatssecretaris er alles aan moet doen om verder uitstel te voorkomen.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

Plaats een reactie