Recruiters worstelen om mensen te overtuigen om weer de arbeidsmarkt te betreden

Image source - Pexels.com


Het aantal vacatures is nog nooit zo hoog geweest, maar toch aarzelen veel mensen om aan een nieuwe baan te beginnen, meldt Trouw. Recruiters zijn op zoek geweest naar verschillende manieren om mensen te motiveren een nieuw beroep te kiezen.

“Potentiële medewerkers worden echt achtervolgd”, zegt directeur van databedrijf Intelligence Group Geert-Jan Waasdorp.

Personeelstekorten doen zich voor in veel sectoren, waaronder transport, kinderopvang en vooral de horeca. Het CBS meldde eind juni 2021 ruim 327 duizend vacatures in Nederland.

Het aantal werkzoekenden daalde met 55 duizend tot 886 duizend ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

“Iedereen wacht op elkaar”, zei Waasdorp. “Medewerkers blijven in een periode van onzekerheid. Mensen weten wat ze kunnen verwachten in hun huidige beroep.” Met een nieuwe werkgever komen ook veel veranderingen, aldus Waasdorp.

Arbeidsmarkthoogleraar Tom Wilthagen zei dat veel werkzoekenden in Nederland terughoudend zijn om de stap naar een nieuwe carrière te zetten, mede omdat de woningnood in Nederland het verhuizen naar een nieuwe baan bemoeilijkt. “Vergeleken met andere landen in Europa zullen we minder snel verhuizen voor een nieuwe baan. De problemen op de huizenmarkt vergroten onze immobiliteit”, zegt Wilthagen.

Wilthagen geeft aan dat mensen zich door de overduidelijke personeelstekorten ook meer bewust zijn van hun voordelige positie op de arbeidsmarkt.

Om nieuwe werknemers aan te trekken, hebben sommige bedrijven bonussen aangeboden voor het aanbevelen van een nieuwe werknemer, het aanpassen van het werkschema aan de behoeften van werknemers of het adverteren van vacatures op sociale media.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?