Recordaantal universiteitsstudenten; UvA knik van internationals

Image source - Pexels.com


Een recordaantal van 340.700 bachelor- en masterstudenten schreef zich dit studiejaar in aan een Nederlandse universiteit. Dat is een groei van 4 procent ten opzichte van het voorgaande studiejaar, meldt de Vereniging Nederlandse Universiteiten (VSNU), op basis van de voorlopige instroomcijfers 2021-2022. De stijging komt vooral door een verdere instroom van studenten uit het buitenland.

Van de 340.000 ingeschreven studenten zijn bijna 80.000, ofwel 23 procent, internationale studenten. VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg waarschuwde dat de kwaliteit van het onderwijs door de aanhoudende studentengroei nog meer onder druk zou komen te staan. Het legt ook een grotere druk op het personeel van de universiteit.

“Internationalisering draagt ​​bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Maar er is een grens aan de mogelijkheden van onze universiteiten om de steeds groter wordende instroom van internationale studenten op te vangen en kwalitatief goed onderwijs te bieden”, aldus Duisenberg. Volgens hem vraagt ​​de VSNU al sinds 2018 naar mogelijkheden voor cursussen “om de instroom beheersbaar te maken”.

De UvA bezwijkt onder de instroom van studenten en wil ook een manier om de instroom van internationale studenten te ‘sturen’, zegt UvA-bestuursvoorzitter Geert ten Dam tegen Het Parool. Het totaal aantal UvA-studenten is dit studiejaar met 6 procent gestegen tot 41.206. Van de bachelorstudenten komen 4.886 uit Nederland en 3.240 uit het buitenland. Het aantal internationale studenten is met 33 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

“Die groei kunnen we niet meer aan”, zegt Ten Dam tegen de krant. “Er is een woningnood, er is niet meer genoeg ruimte op de campussen, de werkdruk van medewerkers is onaanvaardbaar hoog en de kwaliteit van ons onderwijs staat onder druk. De groepen worden groter, docenten moeten meer scripties begeleiden; we zijn Dat zien we terug in de vermoeidheid van medewerkers en bij medewerkers die hun werk niet meer kunnen doen zonder substantieel overwerk.”

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt tegen het Parool dat er geen manier is om studenten uit andere EU-landen tegen te houden om naar Nederland te komen. “Binnen Europa is er vrij verkeer van personen en mogen studenten met de juiste papieren niet worden geweigerd. Net zoals Nederlandse studenten de toegang tot andere universiteiten in Europa niet kan worden geweigerd”, aldus een woordvoerder.

Het toenemende aantal studenten heeft ook “grote financiële implicaties” voor universiteiten. Dit komt doordat de rijksbijdrage per student geen gelijke tred houdt met de groei. “Integendeel, het krimpt zelfs. Het aantal studenten is sinds 2000 verdubbeld, maar de rijksbijdrage per student is met 25 procent gedaald en blijft met deze groei dalen”, aldus Duisenberg.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?