Rechter oordeelt dat krakers het Amsterdamse huis van de Russische oligarch niet hoeven te verlaten


De groep actievoerders die een Amsterdamse woning van een Russische miljardair hebben gekraakt, hoeft niet weg, oordeelde een rechter woensdag. In een preliminaire zitting in een zaak die was aangespannen door het bedrijf van Arkady Volozh, weigerde de rechtbank de actievoerders het pand aan de Vossiusstraat, waar ze al zo’n twee weken zaten, te verlaten.

De Russische oligarch, oprichter van de Russische zoekmachine Yandex, staat op de sanctielijst van de Europese Unie vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Als gevolg hiervan zijn zijn tegoeden en tegoeden in de EU bevroren.

De krakers denken dat hij van plan was het pand aan het Vondelpark te verhuren om winst te maken. Zo zeiden ze dat hij het pand aan het verbouwen was, en zijn er extra adressen aan de woning toegevoegd.

De rechter zag geen directe aanleiding om de ontruiming van het gebouw te gelasten, omdat er geen legitieme reden is om het pand leeg te laten staan. Een verbouwing is inderdaad een legitieme reden, maar dat mag niet vanwege de EU-sancties. Een van de redenen is dat de renovatie zou leiden tot “een aanzienlijke waardestijging en daarmee vermogensgroei”, aldus de uitspraak.

Lees ook:  Apple geeft toe aan Nederlandse eisen: laat dating-apps andere betaalsystemen gebruiken

Ook mag een verbouwing in opdracht van iemand die op de EU-sanctielijst staat alleen als het ministerie van Financiën ontheffing heeft verleend, maar dat is “niet bewezen”, aldus de rechter. De rechter oordeelde daarom dat de “vordering tot ontruiming van krakers is afgewezen nu er een onterechte leegstand dreigt”.

De advocaat van het bedrijf van Arkady gaf tijdens het kort geding aan dat de woning bestemd is voor persoonlijk gebruik. Hij wil daar af en toe met zijn gezin verblijven “om te genieten van de mooie stad Amsterdam”. De rechtbank achtte dit echter niet aannemelijk, mede omdat het vanwege de sancties niet eenvoudig mogelijk is om naar Nederland te reizen.

Plaats een reactie