Rechtbank: Volksbank had fout rekeningen van ‘toevallige Amerikaan’ te sluiten

Image source - Pexels.com


De Volksbank mocht de bankrekeningen van een ‘toevallige Amerikaan’ niet sluiten, concludeerde de Rechtbank Midden-Nederland in een gerechtelijke procedure. De bank sloot de rekeningen van een man die de bank geen specifieke informatie wilde geven, en die geen belastingaangifte wilde doen in de Verenigde Staten en daardoor door de bank werd verdacht van belastingontduiking. In een kort geding een jaar geleden oordeelde een rechtbank in het voordeel van de bank.

De zaak betreft een Nederlandse man die in de Verenigde Staten is geboren terwijl zijn vader daar gestationeerd was, waardoor hij van geboorte Amerikaans staatsburger was, ook al had hij geen andere band met dat land omdat hij daar slechts het eerste jaar van zijn leven woonde . De Amerikaanse wet vereist dat alle burgers, ongeacht waar ze wonen, jaarlijkse belastingaangiften indienen bij de Amerikaanse autoriteiten. Bovendien dreigt de VS met sancties tegen banken die niet op de Amerikaanse eisen letten.

De rechtbank oordeelde dat Nederlandse banken niet verplicht zijn om de bankrekeninggegevens van Amerikaanse burgers met een saldo onder de 50.000 dollar (44.000 euro) door te geven aan de Amerikaanse autoriteiten. Tijdens gerechtelijke procedures kwam naar voren dat de rekeningen van de man onder die grens vallen.

Ook de Volksbank, het staatsmoederbedrijf van SNS en RegioBank, sloot zijn rekening omdat de man werd verdacht van belastingontduiking, waardoor de bank mogelijk schuldig zou worden bevonden aan witwassen. “Uit cijfers van de Amerikaanse autoriteiten blijkt dat slechts een klein percentage van de ‘Accidental Americans’ daadwerkelijk belasting moet betalen”, aldus de rechtbank in een verklaring. “Het is aan de Volksbank om aan te tonen dat deze man in dat kleine groepje valt. Dat heeft de bank niet gedaan.”

Het indienen van belastingaangiften in de VS kan kostbaar zijn, zelfs als er geen belasting verschuldigd is. Het opgeven van de Amerikaanse nationaliteit kan ook enkele duizenden euro’s kosten, en vereist ook dat de persoon die zijn staatsburgerschap opgeeft, een belastingaangifte doet over de afgelopen vijf jaar.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?