Rechtbank sluit distributiepunt flash-supermarkt in Amsterdam

Image source - Pexels.com


De rechtbank in Amsterdam beval een snelle boodschappenbezorgdienst om een ​​van hun distributiepunten, vaak ‘dark stores’ genoemd, in de stad te sluiten. Amsterdam sloot de donkere winkel omdat het in strijd was met het bestemmingsplan. De bezorgdienst Zapp heeft bezwaar aangetekend. Maar de rechtbank oordeelde in het voordeel van de gemeente, meldt de NOS.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor alle snelle boodschappenbezorgdiensten in Nederland. Veel van hun distributieplekken bevinden zich in woonwijken. Amsterdam telt momenteel 31 van dergelijke donkere winkels – zo genoemd omdat hun ramen vaak worden geblokkeerd en er geen klanten in en uit gaan – en de stad krijgt er veel klachten over, zegt wethouder Mariek van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) tegen de omroep.

“Deze uitspraak is een enorme steun voor ons”, zegt Van Doorninck. “Als stadsbestuur staan ​​wij voor het beschermen van onze woongebieden. De uitspraak geeft aan dat we met de regeling een goede keuze hebben gemaakt en dat het bestemmingsplan leidend is.” Ook voor omwonenden is de uitspraak goed nieuws, aldus Van Doorninck. “De leefbaarheid van de straat wordt beschermd.”

Amsterdam verwacht volgende maand een geformuleerd beleid voor de voorwaarden voor dark stores te presenteren en eind dit jaar klaar te hebben. Ze mogen waarschijnlijk niet openen in woon- of gemengde buurten die bestaan ​​uit woningen en winkels.

De betreffende donkere winkel Zapp, gelegen aan de Fagelstraat in Amsterdam-West, moet uiterlijk donderdag sluiten. De stad kreeg er tientallen klachten over, waaronder verkeersoverlast en gevaarlijke situaties door wachtende bezorgers en leveranciers. Het bestemmingsplan duidt de ruimte aan als wonen of voor bedrijfsactiviteiten in de categorie “Post en Telecommunicatie”.

De eigenaar beweerde dat het gezien kon worden als een post- en telecommunicatiebedrijf, maar de rechtbank oordeelde dat niet. De rechtbank oordeelde dat het in feite om een ​​opslag- en distributiecentrum gaat dat 24 uur per dag actief is. Het kan niet als een retailer worden beschouwd, omdat het winkelend publiek niet de winkel binnen kan lopen en zelf producten kan kopen, aldus de rechtbank.

Amsterdam sloot afgelopen weekend drie dark stores in de Pijp van Zapp, Getir en Gorillas.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?