Rechtbank: kinderen kunnen geen schoon water krijgen als ouders niet kunnen betalen

Image source - Pexels.com


Ouders of voogden van een kind kunnen geen onvoorwaardelijk recht op drinkwater ontlenen aan het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in een zaak van Defence for Children en de Netherlands Jurists Committee for Human Rights.

De eisers zeiden dat het afsnijden van het water van ouders met een betalingsachterstand de rechten van minderjarige kinderen schendt, maar de rechtbank is het daar niet mee eens. Reeds bestaande regelgeving stelt dat huishoudens met een achterstand pas kunnen worden afgesneden na meerdere aanmaningen en meldingen aan schuldhulpverleningsinstanties. Er wordt ook voorzien in een noodvoorziening voor enkele dagen.

De primaire verantwoordelijkheid voor het welzijn van kinderen ligt bij hun ouders of voogden, aldus de rechtbank. “Het is dus vooral aan hen om een ​​regeling te treffen als ze de rekening niet kunnen betalen, zodat de toegang tot drinkwater blijft of wordt hersteld.” De rechtbank benadrukte dat het in bepaalde gevallen anders kan zijn, maar daar ging het in deze zaak niet om.

Marielle Balmann van Defence for Children is teleurgesteld over de uitspraak. “Juist vanwege hun kwetsbaarheid moeten kinderen extra beschermd worden. Overheden moeten daarom altijd het belang van het kind voorop stellen bij het maken en uitvoeren van wetgeving en beleid.” Kwetsbare gezinnen weten ook niet altijd de weg naar een oplossing, vrezen de eisers.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?