Rechtbank gooit uitdaging toegangspas voor coronavirus weg

Image source - Pexels.com


Het toelatingssysteem voor het coronavirus mag voorlopig blijven bestaan ​​in Nederland, oordeelde een rechtbank in Den Haag woensdag. De rechtbank verwierp een eis van advocaat Bart Maes tot opschorting van het programma toegangspas coronavirus in een kort geding tegen de Staat dat Maes was aangespannen.

Hij voerde in de rechtbank aan dat het “illegaal, strafbaar en discriminerend” was om mensen te controleren op de QR-codes. De codes geven aan dat een persoon volledig is ingeënt tegen Covid-19, is hersteld van een coronavirusinfectie of onlangs negatief is getest op de infectie. De codes worden vaak weergegeven in de CoronaCheck-app van de overheid en zijn vereist als iemand de meeste horecazaken, culturele ruimtes of uitgaansgelegenheden wil bezoeken. Maes zei dat de maatregel in strijd is met de Nederlandse grondwet en internationale verdragen.

Uitgangspunt van de rechtbank was dat zij terughoudend moet zijn bij het beoordelen van nieuwe maatregelen, zoals rechters in eerdere kortgedingen hebben gezegd. De rechtbank zegt alleen te kunnen ingrijpen als er sprake is van onredelijk beleid of als de juridische basis daarvoor ontbreekt.

Dat is hier niet het geval, aldus de rechtbank in de uitspraak. Er is een wettelijke basis voor invoering van het toegangspassysteem en de Staat heeft redelijkerwijs uitgelegd dat er nog steeds coronamaatregelen nodig zijn. De rechtbank oordeelde dat het testen van toegang een legitiem doel heeft: het beperken van de verspreiding van het virus.

Het gebruik van de QR-code als bewijs is niet in strijd met verbodsbepalingen tegen discriminatie, oordeelde de rechtbank. Het maakt ook geen inbreuk op grond- of mensenrechten.

De overheid heeft de coronaviruspasjes ingevoerd om de regels die mensen verplichten om in veel omstandigheden 1,5 meter afstand van elkaar te houden, veilig af te schaffen. De regering heeft besloten om coronapasjes verplicht te stellen voor bezoekers van eet- en drinkgelegenheden, bioscopen, theaters, concertzalen en evenementen omdat het op die locaties moeilijk is om fysieke afstand te bewaren. Dat maakt het moeilijker om de verspreiding van de virale infectie tegen te gaan.

De QR-codes zijn bedoeld voor iedereen van 13 jaar en ouder. Mensen van 12 jaar en jonger komen niet in aanmerking voor vaccinatie tegen het coronavirus. Een persoon moet binnen 24 uur voor het betreden van een locatie een negatief testresultaat behalen om de QR-code geldig te laten zijn.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?