Rabobank trekt extra geld uit om antiwitwasbeleid te verbeteren

Image source - Pexels.com


Om te voldoen aan instructies van De Nederlandsche Bank (DNB), trekt de Rabobank 249 miljoen euro extra uit om haar antiwitwasbeleid te verbeteren. Volgens de centrale bank is het geld nodig om achterstanden in klantonderzoeken en het monitoren van transacties weg te werken.

“We hebben al veel verbeteringen doorgevoerd, maar er is nog veel werk aan de winkel”, zegt CEO Wiebe Draijer. Hij zegt dat er al 4.900 mensen werken aan de bestrijding van het witwassen van geld, maar schat dat er dit jaar nog eens 1.000 tot 1.500 mensen nodig zullen zijn. Een groot deel hiervan zal de Rabobank waarschijnlijk extern moeten werven. Er zal ook een extra directeur worden aangetrokken die dit dossier specifiek zal behandelen.

De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING en ABN AMRO moesten beide honderden miljoenen euro’s betalen aan schikkingen met het Openbaar Ministerie (OM). Draijer kan niet zeggen of een dergelijke geldboete ook een bedreiging vormt voor de Rabobank. “We weten het niet”, zegt hij.

Rabobank voldeed al enige tijd niet meer aan de eisen en moest al een boete van 500.000 euro betalen. Rabobank maakte vervolgens in november bekend dat DNB een handhavingsprocedure zou starten vanwege de tekortkomingen in de bestrijding van witwassen. De uitkomst hiervan is nog onbekend en Draijer wilde daarover geen voorspelling doen.

De bank verhoogde vorig jaar haar winst aanzienlijk. Het boekte bijna 3,7 miljard euro winst, vergeleken met 1,1 miljard euro in 2020. De Rabobank schreef deze winstsprong vooral toe aan het economisch herstel. Hierdoor kon de bank ook geld vrijmaken dat eerder was gereserveerd voor dreigende kredietverliezen.

Daarnaast heeft de bank een voorziening van 333 miljoen euro getroffen ter compensatie van variabelrentende kredietproducten. Het was al bekend dat de Rabobank met een vergoeding zou komen voor klanten die in het verleden te veel rente hebben betaald op leningen. Rabobank zei eerder dat met de regeling waarschijnlijk zo’n 100 miljoen euro gemoeid zou zijn, maar een nadere berekening volgt later. “We hebben nu een betere inschatting kunnen maken”, zegt financieel directeur Bas Brouwers.

Draijer waarschuwt dat de economische vooruitzichten nog vrij onzeker zijn. De klanten van de bank kampen momenteel met hoge energieprijzen en oplopende inflatie, legt hij uit. “Bovendien is Covid-19 nog steeds aanwezig.”

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?