Rabobank: Supermarktprijzen gaan de komende maanden verder stijgen


Het einde van de prijsstijgingen bij de Nederlandse supermarkten is voorlopig nog niet in zicht en producenten blijven hun groothandelsprijzen verhogen, zo bleek uit onderzoek van de Rabobank. De prijsonderhandelingen tijdens de wintermaanden waren, net als vorig jaar, gespannen, zegt Sebastiaan Schreijen, senior analist die zich richt op de voedings- en drankensector bij de Rabobank.

Fabrikanten hebben aangegeven hun verkoopprijzen met 10 tot 20 procent te moeten verhogen om alle kosten te dekken. De oorzaak van deze stijging is grotendeels te wijten aan de dure dollar en stijgende personeelskosten. Ook indirecte energiekosten spelen een rol. Verpakkingsmateriaal zoals glas en karton, maar ook halfgeraffineerde producten zoals meel en zout worden gemaakt met een aanzienlijke hoeveelheid energie. Deze producten worden door voedingsbedrijven op contractbasis afgenomen, waardoor de hogere energiekosten alsnog aan hen worden doorberekend.

“Consumenten hebben het afgelopen jaar al met prijsstijging na prijsstijging te maken gehad”, aldus Schreijen. Tot nu toe hebben de stijging van de consumentenprijzen in supermarkten de kostenstijgingen niet kunnen dekken. “Bij lange na niet”, schreef Schreijen. Consumenten moeten zich er terdege van bewust zijn dat producenten van plan zijn de prijzen te blijven verhogen, wat de komende maanden voelbaar zal zijn, vervolgde hij.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

De Rabobank verwacht dat de inkopers van de supermarkten de komende tijd “veel weerstand zullen bieden aan de onderhandelingstafel”. Als gevolg hiervan kunnen er in de winkelschappen in supermarkten veel producten ontbreken omdat de voorraad wordt verminderd, en lege schappen blijven als de leveringen worden stopgezet.

“Maar ondanks deze bezuinigingen worden boodschappen in de eerste maanden van 2023 (nog) duurder.”

Plaats een reactie