Rabobank-directie zou al jaren op de hoogte zijn van witwassen


De Rabobank zou al acht jaar weten dat haar aanpak van witwassen onvoldoende was. Een interne audit in 2014 faalde bij de meeste lokale kantoren van de bank op slecht gescreende witwasrisico’s, jaren voordat de bank publiekelijk schoon werd, meldt NRC.

Hoewel de bank begin 2019 aankondigde een boete te hebben gekregen van De Nederlandsche Bank voor het onvoldoende screenen van duizenden klanten, blijkt uit berichtgeving van NRC dat het probleem veel verder terug in de tijd ging. Het onderzoek van 2014 leidde tot heftige discussies tussen het hoofd van de Rabobank en toezichthouder DNB.

Het lijkt erop dat DNB de bank heeft opgedragen om meer dan 100.000 klanten die ten onrechte in een laagrisicocategorie waren ingedeeld op witwassen opnieuw te screenen. Er is nog steeds een achterstand van klanten die nog moeten worden toegewezen en mogelijke witwastransacties die moeten worden gemeld, aldus NRC.

DNB maakte in november 2021 bekend een strafrechtelijke procedure tegen Rabobank te zijn gestart. Als reactie hierop maakte de Rabobank begin dit jaar bekend 249 miljoen euro extra uit te trekken om haar antiwitwasbeleid te verbeteren.

Lees ook:  Regering hoeft slachtoffers van spaargelden die te laat hebben geklaagd niet te compenseren: Hooggerechtshof

Plaats een reactie