QR-codemenu’s ter bestrijding van personeelstekort in horeca

Image source - Pexels.com


Een aantal ondernemers in de horeca worstelt met personeelstekorten door QR-codes op tafel te leggen waarmee klanten hun eten en drinken kunnen bestellen, meldt de NOS. Er is dus minder personeel nodig om de bestelling van elke tafel op te halen.

QR-codes werden voor het eerst populair tijdens de coronaviruscrisis om gasten te registreren. Het systeem is nu ook nuttig gebleken om menu’s te vervangen en om eten te bestellen en te betalen.

Voor de coronacrisis maakte de website GratisQRcode.nl 10 duizend QR-codes per maand. Dat aantal is nu opgelopen tot 50 duizend per maand. “In vergelijking met Azië lopen we nog steeds achter, maar sinds de crisis heeft iedereen ze nodig”, zegt websitedirecteur Daan van Tongeren.

“Vanwege het personeelstekort staan ​​veel horecaondernemers voor het besluit om ofwel een aantal dagen te sluiten of QR-codes te gebruiken”, zegt directeur van de bestelapp Scanfie Gerard Brower tegen de NOS. “Het niet kunnen vinden van personeel is momenteel een van de meest voorkomende argumenten voor het gebruik van digitale bestel-apps.”

“We hebben een groot terras met ingangen van drie kanten. Daarom hebben we veel personeel nodig dat momenteel moeilijk te vinden is”, aldus manager van restaurant Van Aken Teuntje Veenstra. De QR-codes helpen het aantal taken dat medewerkers moeten uitvoeren te verminderen. Van Aken heeft dankzij de QR-code zo’n vier tot vijf arbeidskrachten minder nodig, stelt Veenstra.

Voor sommigen kunnen bijvoorbeeld de oudere QR-codes een gedoe zijn. De ouderenbond ANBO benadrukte dat er altijd een alternatief voor de QR-codes beschikbaar moet zijn.

“Zo’n 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite om de digitalisering bij te houden”, zegt Ieder(in), pleitbezorger voor mensen met een beperking. QR-codes zijn ook niet handig voor slechtzienden.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?