Psychische klachten nog steeds de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid

Image source - Pexels.com


Psychische klachten waren in 2020 nog steeds de belangrijkste reden voor een WAO-uitkering in Nederland. Uitkeringsinstantie UWV keerde in dat jaar ruim 346.000 WAO-uitkeringen uit voor psychische problemen, zo’n 40 procent van het totaal, meldt het CBS.

UWV keerde eind 2020 816.000 arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uit aan ruim 758.000 mensen – 365.000 mannen en 394.000 vrouwen. Na psychische problemen waren bot- en spieraandoeningen (154.000) de meest voorkomende oorzaak. Zenuwstelsel-, oog- en ooraandoeningen kwamen op de derde plaats met 84.000.

Ten opzichte van eind 2011 is er weinig verandering in het aantal uitkeringen per hoofdcategorie. Ook toen waren psychische problemen de voornaamste oorzaak van een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Uitzonderingen zijn bot- en spierziekten, waarbij het aantal diagnoses met 20 procent daalde. En het aantal ontwikkelingsstoornissen, zoals ADHD en stoornissen op het autismespectrum, steeg met 80 procent. Deze categorie is in 2007 geïntroduceerd. De groei vond vooral plaats tot en met 2014, aldus het statistiekbureau.

Bij vrouwen waren de vijf meest voorkomende redenen voor arbeidsongeschiktheid allemaal in de categorie geestelijke gezondheid: depressieve episodes (10 procent van de uitkeringen), amentia (6 procent), posttraumatische stressstoornis (3 procent), borderline persoonlijkheidsstoornis (3 procent). procent) en andere psychische stoornissen (2 procent). Samen zijn deze psychische problemen goed voor een kwart van alle arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die in 2020 aan vrouwen werden uitgekeerd.

Voor mannen vielen vier van de vijf meest voorkomende diagnoses onder de categorie geestelijke gezondheid – amentie (8 procent), depressieve episodes (7 procent), andere psychische stoornissen (4 procent) en schizofrenie. De vijfde meest voorkomende reden voor arbeidsongeschiktheid – licht verstandelijke beperking (3 procent) – viel onder de categorie ontwikkelingsstoornissen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?