Protesten in vier landen tegen Vatenfall biomassacentrales

Image source - Pexels.com


Activisten in vier landen demonstreren woensdag tegen investeringen en het gebruik van biomassa door energiebedrijf Vattenfall. Volgens het Clean Air Committee (CSL) zijn in Nederland, Zweden, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zo’n 500 demonstranten de straat opgegaan.

In Diemen zullen vanaf de ochtend 50 activisten de brug voor het hoofdkantoor van Vattenfall bezetten, zodat er geen vrachtwagens en personeel bij het gebouw kunnen komen. Volgens CSL-voorzitter Fenna Swart is duidelijk dat er in de samenleving geen draagvlak meer is voor biomassa. “Voortzetting betekent absoluut het einde van Vattenfalls geloofwaardigheid als het gaat om hun duurzaamheidsintenties.”

Milieuorganisatie Protect the Forest Sweden zal tijdens de aandeelhoudersvergadering van Vattenfall in de Zweedse gemeente Solna vragen stellen over het gebruik van biomassa. De organisatie noemt biomassa een vorm van ‘greenwashing’, terwijl de klimaatcrisis ‘dringend van ons vraagt’ om de energietransitie in gang te zetten. In Londen demonstreren de activisten op een biomassaconferentie en in Berlijn demonstreren ze bij een Vattenfall-centrale.

Eerder stuurden de milieuorganisaties Vattenfall een brief met het verzoek om te stoppen met het gebruik van biomassa. Vorige week zei het energiebedrijf dat het gelooft dat biomassa een belangrijke bijdrage kan leveren aan de energietransitie.

Minister van Energie Rob Jetten zei vrijdag dat het kabinet stopt met het subsidiëren van warmteopwekking met biomassa. Reeds toegekende subsidies worden niet ingetrokken. Dus ook de subsidie ​​die Vattenfall kreeg voor de biomassacentrale in Diemen blijft staan.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?