ProRail kan roltrappen stoppen om energie te besparen

Image source - Pexels.com


ProRail onderzoekt het uitschakelen van roltrappen op treinstations tijdens stillere tijden om energie te besparen. De roltrappen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de energiekosten van het bedrijf, zegt ProRail-woordvoerder Aldert Baas tegen EditieNL.

ProRail verbruikt momenteel evenveel energie per dag als een middelgrote stad als Amersfoort. Ongeveer 20 procent van die energie gaat naar het bedienen van de roltrappen. “We willen scherp kijken wanneer de roltrappen draaien en wanneer niet”, zegt Baas. “Misschien kunnen we ze op bepaalde tijden, buiten de spits of ‘s nachts uitzetten. Of een sensor plaatsen.”

Baas benadrukte dat ProRail de roltrappen niet zou verwijderen of permanent zou uitschakelen. “Ze bieden comfort aan onze reizigers. Op veel stations heb je meerdere trappen nodig voordat je het gewenste perron bereikt, dus dan is een roltrap heel fijn. Natuurlijk zijn er ook liften, maar die zijn langzamer en minder gebruiksvriendelijk .”

ProRail kijkt ook naar andere mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen, waaronder zonnepanelen en sensoren op lampen.

Gerelateerde artikelen

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in?

PSV verliest in Enschede van FC Twente

PSV Eindhoven zette vanavond een deuk in hun titelhoop door in Enschede te verliezen van FC Twente. Ajax heeft nu een voorsprong van drie punten

Het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?