PostNL-medewerkers bereiden arbeidsacties voor terwijl contractbesprekingen vastlopen


Vakbonden BVPP en CNV hebben ondanks een woensdag aflopend ultimatum geen overeenstemming bereikt met PostNL over een nieuwe cao. De vakbonden bereiden daarom nu acties voor die op 15 december van start gaan en twee weken duren. Het is nog niet duidelijk hoe deze acties er precies uit gaan zien, “maar ze zullen voor iedereen in Nederland merkbaar zijn”, aldus CNV. De vakbonden houden rekening met een uitspraak van de rechter die eerder een staking van vakbond FNV gedeeltelijk verbood.

CNV en VBPP stelden PostNL vorige week een ultimatum dat woensdag afliep. De vakbonden eisten onder meer een structurele loonsverhoging van 7 procent en afschaffing van de jeugdlonen. Ook wilden ze een ruimere reiskostenregeling voor forensen.

BVPP-directeur Gerard van Rijn noemde het “diep teleurstellend” dat arbeiders in actie moeten komen. “De belangen moeten in balans zijn tussen werkgevers en werknemers. Dat is naar onze mening nu niet het geval. We vragen echt niet te veel, al is duidelijk dat medewerkers door de hoge inflatie hun kosten niet meer kunnen dekken”, aldus Van Rijn.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

FNV dreigde eerder met acties nadat de vakbond geen overeenstemming kon bereiken met PostNL. Het postbedrijf spande een kort geding aan en de rechtbank stond alleen handelingen toe die de bezorging van essentiële post niet zouden verstoren, zoals rouwkaarten en medische brieven. FNV voelde zich beknot. Eind november meldde de vakbond dat werknemers in het geheim waren gaan staken.

CNV en BVPP overwegen letterlijke acties. “We roepen het personeel op om hun werk te doen, maar ook niet meer dan dat. Zeg dus nee tegen overwerk, ook al is het deze tijd zo druk voor PostNL”, aldus CNV-onderhandelaar Anselma Zwaagstra.

Een woordvoerder van de FNV laat weten dat de vakbond ‘geschokt’ is door deze uitkomst. FNV stelt hogere eisen aan de cao. “Maar als PostNL niet eens instemt met de eis van deze vakbonden, hoe laag willen ze dan gaan?” De woordvoerder laat weten dat FNV de acties van CNV en BVPP monitort en dat haar “deur openstaat”.

Lees ook:  ING: vertrouwen onder Nederlandse particuliere beleggers neemt toe

In een reactie laat PostNL weten niet aan de eisen van de bonden te kunnen voldoen omdat het de ‘financiële ruimte’ daarvoor ontbeert. Het postbedrijf wil graag terug naar de onderhandelingstafel met de vakbonden en tot een nieuwe cao komen. Over de arbeidsacties verwees PostNL naar de uitspraak van de rechtbank. “Dat betekent onder meer dat 90 procent van de werknemers op een locatie aan het werk moet blijven om essentiële diensten, waaronder medische zendingen en rouwpost, te kunnen waarborgen.”

Plaats een reactie