Philips ontdekt nieuwe problemen met ademhalingstoestellen


Philips heeft nieuwe problemen ontdekt met zijn beademingsapparaten. De zorgtechnologiegroep heeft de Amerikaanse FDA en toezichthouders in andere landen hierover geïnformeerd. De aankondiging breidt het aanhoudende probleem van Philips verder uit met geluiddempend schuim dat loskomt in slaapapneu-apparaten en ademhalingstoestellen.

De zaak rond deze apparaten loopt al meer dan een jaar. In sommige Philips-apparaten kan het isolatieschuim afbrokkelen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen bij gebruikers die het inademen. Philips is bezig met het vervangen van 5,5 miljoen apparaten. Hiervan zijn er al meer dan 4 miljoen vervangen.

De nieuwe problemen betreffen Trilogy-ademhalingstoestellen, waarvan Philips het schuim al heeft vervangen. Het nieuwe schuim kan mogelijk de luchtinlaat losmaken en blokkeren. Als dat gebeurt, gaat er een alarm af.

Volgens een woordvoerder van Philips moet het bedrijf nu zo’n 170.000 Trilogy-beademingsapparaten vervangen. Het bedrijf is hiermee net begonnen. Slechts 20.000 toestellen zijn vervangen, voornamelijk in de Verenigde Staten en Japan. Philips kreeg volgens de woordvoerder tien meldingen van defecte apparaten. Ook zei hij dat Philips in Nederland geen Trilogy-apparatuur had vervangen.

Lees ook:  Rotterdam experimenteert met gratis openbaar vervoer voor kinderen

Er zijn ook sporen van vuil gevonden in sommige aangepaste apparaten. Voorlopige onderzoeken wijzen uit dat dit onder meer verkruimelde deeltjes van het schuim zijn. De FDA heeft Philips om aanvullende informatie gevraagd om de oorzaak van de nieuwe defecten beter te begrijpen. Het bedrijf verwacht voor het einde van de maand een update te geven over de omvang van de problemen en mogelijke acties.

Of de nieuwe problemen voor Philips extra kosten met zich meebrengen, kan de woordvoerder niet zeggen. De problemen met deze toestellen zadelden het bedrijf al op met een kostenpost van honderden miljoenen euro’s. Dat is afgezien van juridische kosten voor bijvoorbeeld claims van boze patiënten.

Ook beleggers zijn ontevreden over de gang van zaken. In september stelde de belangenorganisatie voor particuliere beleggers VEB Philips aansprakelijk voor de door aandeelhouders geleden verliezen. De VEB schat de schade van de beursverliezen op 16 miljard euro.

Vorige maand maakte Philips bekend 1,3 miljard euro af te schrijven op de business unit die verantwoordelijk is voor de toestellen. Het bedrijf verwacht een schikking met het Amerikaanse rechtssysteem die de waarde van zijn dochteronderneming Respironics aanzienlijk zal verminderen.

Lees ook:  Zorg- en Welzijnsfonds verhoogt pensioen volgend jaar met 6%

Plaats een reactie